latinica  ћирилица
10/07/2019 |  14:41 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Радницима Алуминија још једна плата, па отказ

Радници мостарског гиганта Алуминија тренутно су на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а након тога биће покренут стечајни поступак и уручени откази, речено је у синдикату радника овог предузећа.
Радници Алуминија (Фото: Аваз/Ж. Миличевић-М. Смајкић) -
Радници Алуминија (Фото: Аваз/Ж. Миличевић-М. Смајкић)

Управа мостарског гиганта Алуминија одржала је данас, након гашења предузећа, састанак са радницима.

Предсједник Независног синдиката запосленика Алуминија Ромео Биокшић рекао је да је "једна лоша политика, која се води на овим просторима, показала своје лице".

- Идемо на биро, а шта и како даље, не знамо. Компанија је угашена. Надали смо се да ће власти предузети неке кораке и да ово неће дозволити. Нажалост, до тога није дошло - рекао је Биокшић.

Након састанка, радници су се упутили према згради ХДЗ-а у Мостару, али им је тамо речено да нема никога.

Биокшић је новинарима пренио да је добио информацију да ће их представници ове странке примити сутра у 11.00 часова.

Управа Алуминија се још није огласила.

Алуминију је тачно у поноћ угашена електрична енергија, што за ово предузеће значи пропаст.

Одлуком, коју је нешто прије поноћи потписао директор компаније Дражен Панџа, налаже се почетак процедуре гашења производње у Алуминију.

У Мостару влада мук и невјерица јер никоме није јасно зашто је власт допустила да се угаси фабрика која је била највећи извозник алуминијума и на улици остави 900 радника.

Укупни дуг ове компаније износи око 400 милиона КМ, од чега се више од пола односи на дуг за потрошену електричну енергију.

Алуминиј запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима је Лука Плоче.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, а највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, такође, сувласници 44 одсто удјела.