latinica  ћирилица
10/07/2019 |  14:50 | Аутор: СРНА

Нуркић: Тадо Оршолић рекао да није могао да заштити српске полицајце

На суђењу десеторици бивших припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Хасан Нуркић данас је изјавио да му је тадашњи шеф цивилне полиције у Орашју Тадо Оршолић рекао да није могао да заштити два српска полицајца која су стицајем околности отишла у затвор.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Нуркић је рекао да су му жене које су, због недостатка мушке радне снаге радиле у предузећу Босанка, у којем је као директор имао радну обавезу, рекле да су у изолацију одведени цивилни српски полицајци.

- Након пет, шест дана, са Тадом Оршолићем сам разговарао о тим људима. Рекао ми је да је имао притисак од других полицајаца шта ће с њима два Србина, од којих се један звао Гојко, те да је на све начине покушавао да их ослободи из основне школе у Доњој Махали, гдје их је одвела и чувала војна полиција - навео је Нуркић.

Свједок је рекао да је чуо како су након 15 дана српски полицајци побјегли, додајући да су чувари затвора одлучивали шта ће бити с њима.

Нуркић је навео да се у подруму једне куће, из њему непознатих разлога, крио извјесни Ристанић кога је пронашла војна полиција и одвела у затвор у Доњу Махалу.

Други свједок Тужилаштва Јосип Петрић рекао је да је 18. септембра 1991. активиран резервни састав цивилне полиције, те да је он постављен на мјесто командира са сједиштем у Домаљевцима.

Он је навео да је крајем маја или почетком јуна 1992. успостављена 104. бригада ХВО-а, након чега се резервни састав цивилне полиције трансформише у војну полицију те бригаде, којој је био надређен.

Свједок је потврдио да је постојала сарадња између 104. и 106. бригаде ХВО-а, које су се по потреби састајале на подручју Домаљевца или Орашја.

- Познато ми је да су домицилни становници, а понекад и српски затвореници из Доње Махале, који су доведени из Босанског Брода, Оџака, Босанског Шамца, били ангажовани у радном воду на подручју 106. бригаде. Чуо сам да су крајем 1992, приликом копања траншеа на линији разграничења, погинула три затвореника, док их је седам теже или лакше рањено - рекао је Петрић.

Он је навео да никада није чуо да је командант 106. бригаде ХВО-а Ђуро Матузовић издавао наређење за ангажовање у радни вод, те додао да Марко Блажановић никада није био командант, ни замјеник команданта 104. бригаде.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављено у сриједу, 17. јула.