latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:49 | Аутор: Index.hr

Грабар-Китаровић: Хрватска полиција крши закон

Предсједница Колинда Грабар-Китаровић у изјави за швицарску јавну телевизију СРФ признала је да Хрватска крши међународно право када је ријеч о поступању према мигрантима и да хрватска полиција користи насиље над мигрантима.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

Ово шокантно признање хрватске предсједнице, да ствари буду бизарније, настало је у њеном разговору са швицарским новинаром у којему је покушавала бранити и оправдати политику према мигрантима коју проводи РХ.

Колинда се налази у подводневној посјети Швицарској, гдје се сусрела с представницима хрватске дијаспоре, али и била изложена неугодним новинарским питањима СРФ-а. Нјен разговор с новинаром СРФ-а емитован је синоћ у средишњој информативној емисији тамошње јавне телевизије. На почетку се истиче да је СРФ недавно снимио како хрватска полиција илегално протјерује мигранте из Хрватске преко зелене границе у БиХ, тј. проводи тзв. пусхбацк те да постоје бројне оптужбе о насиљу хрватске полиције према мигрантима.

На крају своје изјаве за СРФ Колинда истиче да Хрватска “штити вањску границу ЕУ-а и Швajцарску од илегалне миграције“. Прилог завршава констатацијом да су пусхбацкови и даље илегални по међународном праву те да полиција не смије без одговарајуће процедуре протјеривати људе преко зелене границе у другу државу.

Поред свих већ познатих гафова и скандала које је произвела хрватска предсједница, ово је сигурно један од најгорих. У својем недораслом покушају да манипулацијама обрани хрватску политику према мигрантима, она ју је разоткрила као протузакониту и насилну.