latinica  ћирилица
10/07/2019 |  16:24 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Представљени пројекти и иницијативе за развој Мањаче

У просторијама Центра за развој села и пољопривреде одржан је састанак поводом развојних пројеката и иницијатива на Мањачи коме су присуствовали представници Центра, Туристичке организације Бањалука и Градске развојне агенције и представници Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Разговарало се о заједничком пројекту ТОБЛ, Градске развојне агенције и Центра за развој села и пољопривреде под називом "Мањача као туристичко рекреативни комплекс", као и о иницијативи "Кочићев сабор", Градског одбора бањалучких Социјалиста.

Састанку су присуствовали Горан Селак, народни посланик и предсједник Градског одбора СП Бањалука, народни посланик Андреа Дорић и одборник у Скупштини града Дарко Милошевић испред иницијативе Кочићев Сабор, те директор Центра за развој села и пољопривреде Драшко Илић, директорица ТОБЛ Ирена Радојевић и директор Градске развојне агенције Марио Милановић испред пројекта "Мањача као туристичко рекреативни комплекс".

Представници Градског одбора СП Бањалука изразили су пуну подршку пројекту "Мањача као туристичко рекреативни комплекс", те истакли да се он потпуно уклапа и надопуњује са визијом унапријеђења Кочићевог збора у "Кочићев сабор". Пошто су упознати са детаљима пројекта који је већ започео инфраструктурним радовима и чишћењем локација на Мањачи, договорен је још један састанак на коме ће се прецизирати даља сарадња на пројектима и будућа подршка.

Представници Центра за развој села, ТОБЛ и Градске развојне агенције оцијенили су иницијативу "Кочићев сабор" као веома добру идеју која такође заслужује широку подршку друштва и институција. Као велику препреку за оба пројекта, учесници састанка истакли су неријешене имовинско правне односе на предвиђеним локацијама, те да је за рјешавање овог питања потребна сарадња републичких и локалних институција.

Пројекат Мањача као туристичко рекреативни комплекс представља јединствен иновативни пројекат, који нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, те нових пословних модела уз очување поменутог простора са својим руралним обиљежјима. Већ је урађено чишћење језера које ће бити претворео у купалиште и излетиште, а предвиђена је градња бунгалова, спортских, терена, кампа, смјештајних капацитета и бројних других садржаја.

Иницијатива "Кочићев збор" коју је уз подршку Градског одбора покренуо предсједник бањалучкх Социјалиста Горан Селак, предвиђа унапријеђење и ширење постојећег Кочићевог Сабора у највеће традиционално окупљање народа у региону. Планиран је инфраструктурни и садржајни развој, промоција у европским и свјетским оквирима а поред масовности, акценат је на чувању и његовању традиције, те развоју Мањаче као туристичког потенцијала.