latinica  ћирилица
10/07/2019 |  16:42 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Разјашњен сукоб у којем је учествовало Ердоганово обезбјеђење

Руководство Граничне полиције БиХ, предвођено директором Зораном Галићем, и амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч разјаснили СУ на данашњем састанку околности у вези са недавним догађајем на Међународном аеродрому Сарајево који се десио приликом доласка предсједника Турске Реџипа Тајипа Ердогана.
Галић и Коч -
Галић и Коч

- Констатовано је да су позитивни прописи приликом посјете важних страних званичника веома јасни и прецизни, како за стране тако и за домаће званичнике те да не постоје изузеци и одступања у погледу њиховог спровођења - саопштено је из Граничне полиције.

На састанку су, додаје се, договорене активности у даљем раду и сарадњи, како у будућности не би долазило до оваквих или сличних инцидената и неспоразума.

Канцеларија за професионалне стандарде и унутрашњу контролу Граничне полиције БиХ већ је предузела одређене прелиминарне провјере које се односе на овај догађај ради потпуног утврђивања стварног чињеничног стања и у циљу утврђивања евентуалне одговорности појединаца.

У понедјељак, 8. јула, након што је на сарајевски аеродром слетио авион у којем се налазио предсједник Турске, дошло је до вербалног и кратког физичког сукоба између Ердогановог обезбјеђења и припадника Граничне полиције БиХ.

Галић је том приликом рекао Срни да је до овог немилог догађаја дошло због недоличног понашања Ердогановог обезбјеђења и непоштовања прописаних законских процедура, те да је већи инцидент избјегнут само захваљујући присебности и професионалности припадника Граничне полиције.