latinica  ћирилица
10/07/2019 |  17:34 | Аутор: СРНА

Заједничким планом дефинисати начин санације контаминираног земљишта

Министарка за простроно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је неопходно да се направи прецизан заједнички план активности свих надлежних институција, како би благовремено био дефинисан начин санације контаминираног земљишта у Пословној зони Инцел у Бањалуци.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је на састанку у Бањалуци, одржаном са циљем дефинисања мјера у вези са санацијом овог контаминираног земљишта, упознала саговорнике да су Влада Шведске и УНДП ангажовали експерта за ремедијацију земљишта, као консултанта који ће дати смјенице за даље поступање, саопштено је из ресорног министарства.

Састанку су, осим представника Министарства, присуствовали и представници Републичке управе за инспекцијске послове, еколошки инспектор у Административној служби града Бањалука, те представници Пословне зоне Инцел и Института за заштиту и екологију Републике Српске.

Голићева је од присутних затражила да доставе резултате и налазе до сада предузетих активности, како би најкасније до 20. јула имали прве смјернице за даље поступање.

Она је поновила захтјев свим надлежним инспекцијама да редовно контролишу субјекте који послују на подручју Пословне зоне Инцел, а чије активности би могле довести до загађивања животне средине.