latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:59 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Приједор: Одборници о поплавама

Посебну сједницу о поплавама у Приједору обиљежила је расправа и сукоб мишљења у локалном парламенту.

Замјерила је одборничка већина градоначелнику Миленку Ђаковићу на несистематском приступу рјешавању проблема поплава.

Сличне поплаве онима из 2014, прије два мјесеца у Приједору су поновљене.

Након поплава 2014, Влада је одобрила милион и 400 хиљада марака за санацију штете у Приједору, од чега је утрошено пола новца, што су одборници приписали као грешку актуелној власти.

Прије два мјесеца, реаговано је тек када су поплаве настале, кажу у Самосталном клубу одборника.

Душко Милетић из овог Клуба наводи да су вреће са пијеском требало да буду напуњене неколико дана раније

- Свих ових протеклих година рађено је спорадично, и видјели смо да то није довољно да би код нас поплаве биле спријечене - истако је Далибор Грабеж из Клуба одборника ПДП-а.

Опасност за Приједорчане у посљедњим мајским поплавама били су дио насипа на Гомјеници и запуштени рибњак Саничани, став је већине одборника.

Валентина Совиљ из СНСД-овог клуба одборника, итиче да је много тога учињено, али да су, нажалост, проблеми такви да је ово очито све још кап у мору.

У Градској управи кажу - за реализацију пројеката одбране од поплава неопходно је 100 милиона марака.

Воде Српске, након поплава 2014. урадиле су пројектну документацију за превенцију поплава у Приједору, али до данас град ништа није урадио, тврде у одборничкој већини.

Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а Приједор, каже да су имали два пројекта продубљавања корита Сане који су укупно коштали око шест милиона.

- Ради се на стварању привремених насипа који онемиогуцајану далје излијеване воде - појаснио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Од градоначелника је затражено да, до наредне сједнице, одборницима достави писмене информације о реализованим пројектима одбране од поплава од 2014. до данас.

Влада је, из Фонда солидарности, због посљедњих поплава Приједору додијелила пола милиона марака помоћи.