X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2019 |  19:01 ⇒ 20:04 | Извор: РТРС

Напокон ријешено стабилно снабдијевање струјом Невесиња и Гацка

Послије више деценија од прве најаве, завршен је и пуштен у пробни рад далековод Гацко - Невсиње. Тиме су, коначно, створени услови да подручја те двије општине не остају без струје по неколико дана.

Нестанци струје, поготово зими, годинама су загорчавали живот Невесињцима и Гачанима. Посљедње, петодневно безнапонско стање у Невесињу, које струју добија из Мостара, десило се у фебруару, усљед пада далеководних стубова. Подручје Гацка струјом се напаја из правца Билеће.

- Сада се успоставља прстен између Гацка и Невесиња, тако да ће и Невесиње и Гацко имати двострано напајање, а и трафостаница Билећа ће имати напајање из Мостара - истакао је Весо Милићевић руководилац теренске јединице Електропреноса БиХ из Требиња.

За Невесињце, ово је међу најзначајнијим инвестицијама у протеклих неколико деценија.

- То ће значити за становништво, али и за привреду, који су кубурили приликом ранијих нестанака, паљењем агрегата, принудним годишњим одморима. Овоме ће се обрадовати и привредници и становништво Невесиња - рекао је Миленко Авдаловић начелник Општине Невесиње.

Изградњом далековода, дужине 40 километара, поузданост напајања струјом биће много већа. Из Електропреноса су поручили да су ријетки случајеви да два далековода нису у функцији.

За изградњу далековода од Гацка до Невесиња, за нешто више од годину дана, подигнуто је 166 високонапонских стубова. На ову инвеситицију чека се више деценија. Укупно је коштала 8,5 милиона марака.

Новац је обезбиједио Електропренос БиХ. Због тренутне блокаде инвеситиција, изградња нових далековода је пролонгирана.

- У плану су далеководи Требиње-Комолац, Требиње-Херцег Нови, Билећа -Никшић и измјештање далековода кроз Билећу - додао је Милићевић.

Употребна дозвола за нови далековод, који ће бити у функцији од зиме, требало би да стигне до краја мјесеца.