latinica  ћирилица
10/07/2019 |  19:03 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Од рођења Николе Тесле 163 године

На данашњи дан рођен је један од највећих – Никола Тесла. Научник који је задужио свијет, прије 163 године рођен је у Смиљану код Госпића. Без његових идеја незамисливо је модерно доба.

“Није ми жао што други краду моје идеје, већ што немају своје. То је нека водиља коју генерално и ја и колеге које раде са мном имамо увијек у глави.“

Ту водиљу изрекао је човјек који је задужио човјечанство – Никола Тесла. За Огњена Стефановића, студента бањалучког Електро-техничког факултета, Тесла је највећи узор.

- Његови изуми, наизмјенична струја, прва брана, бежични пренос енергије, све то се и данас изучава и на ЕТФ и на осталим техничким факултетима. Његово наслијеђе и данас видимо свуда око нас - рекао је Стефановић.

А највећи проналазач модерног доба, већ у дјетињству сањао је велике снове. Родом из Смиљана, отац, православни свештеник од сина је очекивао да настави његовим стопама, упркос великој жељи да постане инжењер. Проналазачки дар приписао је утицају мајке.

Његови први експерименти нису били везани за електричну енергију, сежу у рано дјетињство и опасни су. Тако је једном приликом велики научник, користећи велики кишобран свог дједа скочио са крова родитељске куће користећи кишобран као падобран.

“Био је само једно обично дијете из руралне средине, а досегао је небеске висине и ушао је у вјечну легенду.“

Бар приближан успјех, сан је и Сокочанина Момчила Амовића. Програмер је у области ИОТ технологије, којој је циљ да све важно за живот обезбиједи на интернету. Иако живи и ради 76 година након Теслине смрти, у професији која се сматра професиојом модерног доба, њен отац је заправо Никола Тесла.

- Па да, наравно. Читав ИОТ се заснива на информационим технологијама и програмирању, а дијелом на самим уређајима који сви раде на неку врсту енергије, да ли је она електрична или је на таласима, углавном без енергије ни један уређај или пројекат не би могао да буде завршен - навео је Амовић.

Иако се због својих идеја Тесла упутио у свијет и пронашао у Њујорку, иноватори из наше приче планирају да остану у својим срединама. Бројни од више од 700 његових изума могу се видјети у родној кући у Смиљану, коју годишње посјети на хиљаде туриста.

- Имамо предност Теслине наизмјеничне над Едисоновом струјом. Имамо приказ Менхетна, како би освијетлили Њујорк, користећи Едисонову истосмјерну струју од једне електране, а како с Теслином наизмјеничном - истакао је Миле Чорак водитељ Меморијалног центра "Никола Тесла" из Смиљана.

И тако изуми генија - даљинско управљање, радио-таласи, аеромобил, радар и данас задивљују човјечанство. А од детаља из приватног живота, издвајају се они да се није волио руковати, да није волио жене, ни њихов накит, осим кристала.

Од визија - да је много прије нас знао да ћемо имати интернет, а неостварени сан био му је бежични пренос струје. Иако је његова националност чест предмет спора Срба и Хрвата, универзална је истина да Тесла припада свијету.