latinica  ћирилица
10/07/2019 |  20:12 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бањалучки тамбураши свирали за затворенике

У Казнено-поправном заводу Бањалука, одржан је концерт ансамбла Бањалучки вез, односно бившег Градског тамбурашког ансамбла Здравка Ћосића. Концерт у КПЗ Бањалука је почео минутом ћутања затвореника и запослених у част недавно преминулог вође ансамбла, истакнутог бањалучког композитора Здравка Ћосића.
Бањалучки тамбураши свирали за затворенике - Фото: РТРС
Бањалучки тамбураши свирали за затвореникеФото: РТРС

Директор Казнено поправног завода Бањалука Горан Селак истакао је да организовање културних догађаја у овој установи увијек има позитиван утицај и да се организовањем оваквих манифестација обогаћују културрно просвјетне активности.

- Ово је једна у низу активности које доприносе ресоцијализацији али и развијању креативности код осуђених лица. Такође, један овакав догађај као што је наступ наших бањалучких тамбураша, има велики утицај на позитивну атмосферу у установи и представља велики догађај за затворенике. Организујемо још многе културно-умјетничке догађаје у којима учествују затворена лица, али овај концерт је свакако нешто што су чекали и о чему ће причати данима након концерта – истакао је Селак.

Казнено поправни завод Бањалука недавно је добио признање Европског комитета за спријечавање мучења и нечовјечних и понижавајућих радњи и поступака те је наведен као установа за примјер, а похвале и високе оцјене за рад добили су и од Министарства правде Републике Српске, Министарства правде БиХ и Независне комисије Парламентарне Скупштине БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права.