X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
10/07/2019 |  22:23 ⇒ 22:26 | Извор: СРНА

Признање "Бела голубица" Матији Бећковићу и Жан Кристофу Бисону

Aкадемику Матији Бећковићу и замјенику главног уредника "Фигаро магазина" из Париза Жан Кристофу Бисону вечерас је у Новом Саду уручена "Бела голубица" - највише признање "Тесла глобал форума", традиционалне манифестације посвећене великом српском научнику и проналазачу Николи Тесли.
Признање "Бела голубица" Матији Бећковићу и Жан Кристофу Бисону - Фото: СРНА
Признање "Бела голубица" Матији Бећковићу и Жан Кристофу БисонуФото: СРНА

Престижно признање лауреатима је у свечаном салону Матице српске уручио игуман фрушкогорског Манастира Шишатовац Андреј Ненић.

Бисон је захвалио за признање и рекао да му је посебна част што награда носи име Николе Тесле.

- Прије двадесетак година основао сам у Француској удружење пријатеља Николе Тесле да бих упутио захтјев уредништву једног од највећих француских рјечника да промијени дио у коме пише да је Тесла био Хрват, зато што је рођен у Смиљану. Сам Бог ми је дао у задатак да више од 20 година путем својих написа представљам Французима друго, право лице Срба и Србије, а не онакво каквим су га представљали нетачно разни медији у Европи, а то је `да Срби не знају ништа друго него ратовати`. Трудим се да Француској представим и друге српске великане - рекао је Бисон.

Бисон је, у изјави новинарима прије уручења признања, изразио очекивање да ће однос Француске према питању Косова и Метохије отићи за корак у другом правцу послије предстојећег сусрета француског предсједника Емануела Макрона и предсједника Србије Александра Вучића у Београду.

- Макрон неће, по мом мишљењу, вршити притисак на Србију све док сви грађани Космета не буду равноправни пред законом, а не само Албанци. То се нарочито односи на Србе, сад као мањину у тој творевини. Значи, док се заиста не успостави права равноправност свих грађана пред законом, мир и заштита Срба, Макрон неће вршити притисак на Србију да призна Косово и Метохију - рекао је Бисон.

Матија Бећковић је посебно истакао чињеницу да је признање добио у Новом Саду, родном граду Јована Јовановића Змаја, кога је Тесла сматрао највећим српским пјесником.

- Кад је Тесла на водопаду Нијагара направио прву хидроцентралу, онда је на њој неонским цевима уписао име Змај. А кад је стигао у Београд бродом из Пеште у луци су га дочекали српски краљ и Змај. Тесла је тад пољубио у руку Змаја чије је песме преводио. Мислим да у славу те љубави и пријатељства између Змаја и Тесле заслужују да им у Новом Саду буде подигнут заједнички споменик - сматра Бећковић.

Према његовим ријечима, Тесла је у свему што је писао испољавао високи стил, тако да се, како каже, свака његова реченица може уклесати у камену.

- Свима је позната реченица коју је /Тесла/ изговорио приликом своје посете Београду: `Немојте по сиромаштву мојих речи судити о дубини мојих осећања. Ја имам велике идеје у науци и ако би их остварио, то би била велика срећа за човечанство. Али, оно што мене у свему томе највише радује је што би то било дело једног Србина`" - рекао је Бећковић.

Говорећи о Теслином односу пуном поштовања према Српској академији наука и уметности /САНУ/, он је подсјетио да је Тесла, када је изабран за члана САНУ, навео у својој депеши: "Ја сам још у детињству чуо за ту најважнију српску научну и уметничку установу и нисам ни сањао да ћу некада бити њен члан. Па, ако досад нисам то заслужио, трудићу се одсад да то заслужим".

- И ја бих, попут Тесле, могао данас то исто да кажем, после добијања `Беле голубице` - навео је Бећковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да ово представништво од почетка подржава "Тесла глобал форум" - пројекат који је окупио све оно што и треба да се окупи како би било афирмисано и промовисано стваралаштво Николе Тесле, али и како би српски народ у најбољем свјетлу био представљен широм свијета.

- Уједно, `Тесла глобал форум` подстиче младе на стваралаштво да би наредне генерације биле на нивоу Тесле, али и других српских великана - рекао је Цицовић.

У Матици српској уручено је и признање "Тесла силвер коин" студентима новосадског Факултета техничких наука који су недавно у Лиону, у Француској, били набољи на првенству Европе у роботици.

Признање је, у име награђених, примио студент овог факултета Желимир Тришић.

"Тесла глобал форум" почео је 2. јула омладинским кампом у фрушкогорском излетишту Андревљу, а завршава се 14. јула "Тесла релијем" електричних аутомобила.

Форум је традиционална манифестација посвећена популаризацији и промоцији науке, културе и образовања.

На Форуму се окупило више од 120 студената из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и са универзитета у свијету.

"Тесла глобал форум" ове године је окупио и врсне познаваоце дјела Николе Тесле - научнике, професоре, али и правнике, умјетнике и новинаре из Србије, Русије и Аустралије.

Осим у Андревљу и Новом Саду, дио програма овогодишњег Форума уприличен је и у фрушкогорском Манастиру Шишатовац, у којем се као млад лијечио Никола Тесла.

Представништо Републике Српске у Србији подржава ову значајну манифестацију од њених почетака 2013. године.