X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/07/2019 |  08:12 | Извор: Новости

Хаг пресјекао: Приштина не може да суди Павковићу

Ниједном осуђенику који је пред Трибуналом у Хагу већ добио казну, за иста дела не може судити ниједан национални суд.
Суд у Хагу (Фото:  Thinkstock) -
Суд у Хагу (Фото: Thinkstock)

Ово је одговор који су из Механизма за међународне кривичне судове "Новости" добиле на питање "да ли неки други, домаћи или међународни суд има право да поново покрене процес против генерала Небојше Павковића, који већ издржава казну од 22 године затвора".

Тако је и званично постало јасно да су приче из Приштине да ће бити подигнута оптужница против некадашњег команданта Треће армије Војске Југославије "пуцњи у празно".

- У складу са чланом седам Статута Механизма, ниједној особи се не може судити пред националним судом за дјела која према овом Статуту представљају тешка кршења међународног хуманитарног права и за које јој је већ суђено пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију - речено је "Новостима" у Хагу.

У складу са правилом 16 Правилника о поступку и доказима Механизма, када предсједник добије поуздане информације о томе да је пред судом неке државе против неке особе покренут кривични поступак за кривично дјело за које јој је већ суђено пред МКСЈ, претресно вијеће које је одредио предсједник издаје налог са образложењем којим од тог суда тражи да трајно обустави поступак.

Павковића су у затвору у Финској гдје служи казну прије недјељу дана покушали да посјете тужилац и истражни судија тзв. Косова како би му предочили да спремају оптужницу, али их генерал није примио, поручивши: - Ја сам грађанин Србије и са њима немам о чему да разговарам.

Из Приштине више пута су поручивали да ће покренути поступак за ратне злочине против српских генерала који су 1999. године бранили земљу на КиМ. Адвокати и стручна јавност, међутим, одмах су објаснили да је поновно покретање процеса потпуно неутемељена прича која нема никакво утемељење у међународној теорији нити пракси.

Павковић се предао суду 2005. године. До пресуде донијете послије девет година, по којој је осуђен по свих пет тачака оптужнице - за присилно премјештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са КиМ у првој половини 1999. године, боравио је у притвору у Схевенингену. За неколико мјесеци стиче право да тражи превремени отпуст на слободу послије двије трећине одслужене казне. Одлуку о изласку донијеће Механизам.