latinica  ћирилица
11/07/2019 |  09:15 | Аутор: klix.ba

Адис Абаз, осумњичени за терористички напад у Паризу, противи се изручењу из Њемачке

Три седмице након што је у Дрездену ухапшен у акцији њемачке полиције због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године, држављанин БиХ Адис Абаз (39) уложио је жалбу којом се противи изручењу Белгији.
Адис Абаз - Фото: klix.ba
Адис АбазФото: klix.ba

Абаз је, наиме, ухапшен по потјерници белгијске полиције. Како преноси Њемачка новинска агенција, Тужилаштво у Наумбургу, које је потврдило ову информацију тврди да Абаз до краја седмице треба образложити ову своју жалбу на изручење.

Након тога ће Окружни суд у овом граду одлучити по његовој жалби. Иначе, Абаз је ухапшен 20. јуна на основу налога за хапшење који је стигао из Брисела.

Абаз се доводи у везу с терористичком организацијом која је одговорна за напад 13. новембра 2015. године у Паризу, када је убијена 131 особа, а њих 413 теже или лакше рањено.

Почетком марта 2019. године Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу Тужилаштва БиХ против Абаза, а у којој је наведено да је Адис Абаз формирао и поступао као припадник групе за организирани криминал, а да су Дени Станишић, Адмир Махмутагић, Алмир Мркоњић и Сумедин Топчагић поступали као припадници те групе која је неовлаштено, ради стицања имовинске користи, вршила међународну продају и пријенос опојних дрога.

Три држављанина БиХ предмет истраге због терористичког напада у Паризу 2015. године

Раније је за Кликс из Министарства спољних послова потврђено да се истрага због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године води против три држављанина Босне и Херцеговине.