latinica  ћирилица
11/07/2019 |  10:37 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Додик и Орбан на удару због подршке Tрампу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан нашли су се на удару Међународног института за балканске студије /ИФИМЕС/ зато што подржавају Доналда Трампа на предстојећим предсједничким изборима у Америци и зато што позивају Србе, односно Мађаре који тамо живе да дају глас Трампу, истиче Додиков савјетник Перо Симић.
Додик-Орбан - Фото: РТРС
Додик-ОрбанФото: РТРС

Симић је у колумни за дневник "Данас" указао да ИФИМЕС у суштини нема никакве научне референце, већ да је добро средство за зараду у рукама самозваног политичког аналитичара Зијада Бећиревића, који се годинама медијски промовише и "угодно живи профитирајући на нарученим и добро плаћеним `анализама` и одликовањима ИФИМЕС, које су прилагођене и наклоњене онима који анализу или одликовање добро плате".

Он напомиње да Бећиревић у посљедњој "анализи" која је насловљена "Актуелна дешавања у региону 2019. године: Ко жели дестабилизовати Србију" пише да су аналитичари након истраживања констатовали да се "косовска страна" на почетку није противила формирању заједнице српских општина, да би послије промијенила мишљење усљед дјеловања Додика.

Према Симићевим ријечима, наводно по сазнању Бећиревићевих "аналитичара" косовски политичари разумијели су да се начин дјеловања Додика у ентитету Република Српска може пресликати и на Косово, што су жељели спријечити.

"Тако анализира `забринути` Бећиревић, односно ИФИМЕС, додајући најприземнију лаж и конструкцију да је `Додиково дјеловање нанијело огромну штету српским националним интересима и по оцјени фамозних Бећиревићевих `аналитичара` Додик се према том критеријуму уврштава одмах иза Слободана Милошевића", навео је Симић.

Он додаје да Додик, према тој фамозној анализи, није једина опасност у региону, да је то и мађарски премијер Орбан, чија политика се оцјењује као "антимигранска и антимуслиманска".

"Нападајући Орбана, `анализа` беспотребно увлачи /предсједника Србије/Александра Вучића ни кривог, ни дужног, констатујући да Орбан и Вучић нису исто", додаје Симић.

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ наводи да се Орбану у "анализи" посебно ставља на душу супростављање Џорџу Сорошу и додаје да је зато и упозорење политичарима након ове "анализе" да пазе с ким се друже, "нипошто са Додиком и Орбаном који, ето, баш неки дан испијају рујно вино у Будиму".

Он напомиње да се на крају бајне анализе Бећиревића, односно ИФИМЕ-а, на тапету нашла и опозиција Србије и да је констатовано да је она недорасла актуелном политичком тренутку те да грађани Србије морају потражити некомпромитоване политичке лидере са јасним политичким програмом.

"Ту можда има трачак истине, али је зачуђујуће да је управо један од лидера опозиције у Србији - Зоран Живковић члан Управног одбора Ифимеса", закључио је Симић. /