latinica  ћирилица
11/07/2019 |  10:54 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Линта: Сребреница није само 1995, подсјећати на бруталне злочине над Србима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је, поводом данашње комеморације Бошњацима у Поточарима, да је веома значајно у међународној и домаћој јавности стално понављати неспорну чињеницу да се Сребреница не може свести само на 1995. годину, те подсјећати на бруталне злочине над Србима који су томе претходили.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Муслиманске снаге на челу са Насером Орићем су од 1992. до 1995. године извршиле бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима, запалиле и опљачкале велики број српских села и заселака у средњем Подрињу. За убијање Срба у Сребреници у средњем Подрињу нико није осуђен пред Хашким трибуналом - истакао је Линта.

Према његовим ријечима, јасно је да су Међународни суд правде у Хагу и Хашки трибунал имали задатак да суде само српском народу и то су политичке пресуде које немају везе са истином и догађајима на терену, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- Западни центри моћи, ако заиста желе трајни мир, стабилност и помирење у БиХ морају да промијене политику и помогну да се утврди стварна истина о страдању Срба, Бошњака и других народа у Сребреници и средњем Подрињу, да се једнако поштују све невино страдале жртве из протеклог рата и да сви који су чинили злочине треба да одговарају - рекао је Линта.

Он је поновио да је бесмислена и апсурдна тврдња да је Војска Републике Српске 1995. године починила геноцид у Сребреници.

Линта је нагласио да је ријеч о срамној пропаганди западних центара моћи чији је циљ да се у свјетској јавности додатно оправда безочна лаж да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ тобоже били агресори и злочинци, а Бошњаци невине жртве које су водиле ослободилачки рат.

- Изјаве најважнијих свједока о догађајима у Сребреници 1995. године у медијима и на суђењима у Хагу јасно показују да је циљ био, не да се утврди истина и шта се стварно догодило на терену, већ да се испричају што екстремније приче о страдању Бошњака од Војске Републике Српске - оцијенио је Линта.

Он је закључио да је апсурдно изједначавати осветничко убијање једног малог дијела ратних заробљеника, што јесте злочин, са геноцидом који представља уништавање цијелог народа.

У Меморијалном центру у Поточарима, код Сребренице, данас се обиљежавају 24 године од бошњачког страдања у овој општини.