latinica  ћирилица
11/07/2019 |  11:31 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Зворник: Приноси меда испод свих очекивања

Лоши временски услови, кишни дани и релативно ниске температуре у априлу и мају, утицале су да приноси зворничких произвођача меда буду испод свих очекивања.

Прољећне кише угрозиле су багремову пашу, па ће приноси меда бити и за 90 одсто мањи. Неизвјесна је и судбина малих произвођача.

Овогодишња багремова паша потпуно је подбацила. Велике губитке претрпио је и Десимир Ђурић из Шепка, који има 70 кошница и не памти гору годину.

Чести кишни дани у априлу и мају узроковали су и неконтролисано ројење пчела, а јунски дани појаву крпеља, па пчелари имају пуне руке посла. Да је ријеч о једној од најтежих година, потврђује и Радован Стевановић.

- За 90 посто је ова година лошија од прошле. Ми немамо ништа уноса ове године. Сандуци су пуни пчеле, али је проблем у томе што ми немамо хљеба унутра. Пчеле нису могле ни одакле ништа да донесу. Медило није ништа - истакао је Радован Стевановић пчелар, предсједник Удружења пчелара Зворника "Багрем".

Смањена производња меда у зворничком крају не би требало да утиче на цијену овог производа у зворничким трговинама, али ће сигурно утицати на квалитет понуде.

- Имаћемо највероватније увознике који ће да ушићаре, да увезу јефтини мед и нешто тако нерегуларно и да то продају овдје народу нашем - сматра Стевановић.

Зворнички пчелари се надају топлом љету како би замедиле шуме, али и повећању субвенција локалне управе и Владе Републике Српске