latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:14 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Подгорица: Све бруталнији притисци како се приближава попис

Српски национални савјет саопштио је да у амбијенту данашње Црне Горе перспектива за српски народ не постоји и да су мјере дискриминације и притиска све бруталније и уочљивије како се приближава попис становништва у Црној Гори, предвиђен за 2021. годину.

СНС наводи да је ускраћена подршка свим пројектима који се баве заштитом српског идентитета, што се посебно односи на с муком организоване медије – Српску телевизују, Српски радио, часопис "Српске новине", портал Српске новине и Српску књижевну задругу.

- Без симболичне и једнократне помоћи Србије и средстава која се издвајају за редовно финансирање Српског националног савјета, српски медији у Црној Гори већ у прошлој години би престали са радом - наводе у СНС-у.

Истичући да су очигледни поступци дискриминације актуелне власти према српском народу у циљу асимилације и затирања српског идентитета у Црној Гори, СНС наводи да је парламентарна већина са посланицима мањинских народа већ је пустила у процедуру закон о вјерским слободама којим се предвиђа одузимање имовине Српске православне цркве.

- Србима су ускраћена сва стечена права, али и сва друга права која се Уставом и позитивним законодавством гарантују националним заједницама - наводи се у саопштењу СНС-а које потписује предсједник Момчило Вуксановић.

У саопштењу се наводи да запошљавање српског народа у државним институцијама које контролише актуелна власт не постоји.

- Већ више година ниједан грађанин српске националности није могао у наведеним институцијама добити запослење, а да се није морао одрећи сопственог идентитета - саопштено је из СНС-а.

Већ дуже вријеме СНС се обраћа институцијама Црне Горе и Србије за остваривање равноправности српског народа са другим националним заједницама, а у Црној Гори се државне институције према захтјевима СНС-а односе по оној народној "с кадијом се тужиш, кадија ти суди", истичу у СНС-у.