latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:58 | Аутор: СРНА

Миличевић: За неусвајање плана капиталних инвестиција одговорна скупштинска већина

Скупштина општине Теслић неусвајањем плана капиталних инвестиција општине за период 2019-2021. године и кредитног задужења од око 6.500.000 КМ за реализацију, угрозила је развој ове локалне заједнице и безбједност грађана, оцијенио је начелник општине Милан Миличевић.
Теслић - Скупштина општине - сједница - Фото: СРНА
Теслић - Скупштина општине - сједницаФото: СРНА

Он је навео да скупштинска већина на челу са теслићким СНСД-ом треба да сноси одговорност за евентуалне посљедице.

Миличевић је на данашњој конференцији за новинаре, коју је организовао поводом јучерашње сједнице Скупштине општине, истакао да је ријеч о кључним капиталним инвестицијама, међу којим изградњи секундарне водоводне мреже за цијели чечавски, крај који обухвата више стотина домаћинстава, што је посао процијењен на 3.000.000 КМ.

Он је навео да је планом било предвиђено и коначено регулисање корита ријека Велике и Мале Усоре, с циљем заштите од поплава, као и комплетна реконструкција и изградња градског моста који је већ пријетња за безбједност саобраћаја.

Миличевић се осврнуо и на јучерашњу одлуку, према којем Скупштина општине именује петочлану комисију, чији је задатак да утврди приједлог висине подстицаја по сваком појединачном захтјеву локалном парламенту, те истакао да општинске службе извршавају буџет.

- Не може доћи неко са стране и рећи ми ћемо распоређивати ово или оно. Постоји закон који је то дефинисао - рекао је Миличевић.

Миличевић је поручио да је буџет општине стабилан и да га кредитно задужење не би угроозило.

- Теслић спада у ред најмање задужених општина у Републици Српској и проценат задужености са планираним кредитом не би прошао девет одсто буџета, а ви знате да је дозвољено 18 процената - рекао је Миличевић.

Прије почетка конференције за новинаре у салу је дошао и потпредсједник Скупштине општине Предраг Маркочевић, али ју је напустио због намјере Миличевића да се она одржи на другом мјесту без присуства Маркочевића.

- Конференцију за новинаре је заказо начелник општине и Општинска управа преко надлежног одсјека и могу да буду присутни они који ће давати изјаве и медији. Потпредсједник Скупштине /Предраг Маркочевић/ дошао је да присутвује, што не може да буде. Уколико жели да се обрати јавности слободно може заказати конференцију за новинаре - рекао је Миличевић.

Миличевић тврди да је Марковић "незаконито изабран за потпредсједника Скупштине општине" и то је, како је истакао, надлежни суд доказао.

Замјеник начелника Милован Станковић рекао је да ће јучерашње одлуке скупштинске већине произвести низ негативних појава у спровођењу капиталних инвестиција и развоја ове локалне заједнице.

Он наже да ће неусвајање плана капиталних инвестиција изазвати низ негативних реакција код потенцијалних иностраних инвеститора с обзиром да је ова локална управа добила "БФЦ" цертификат који гарантује повољно пословно окружење.

- Мој је утисак да је скупштинска већина диктирала једну ситуацију гдје жели санкционисати грађане зато што нису успјели смијенити начелника на референдуму, а, с друге стране, да обезглаве и обесправе начелника, чак угрозе дио његових законских права и надлежности како би показали јавности да он не остварује функцију начелника - рекао је Станковић.

Он каже да је несхватљиво што су одборници јуче одбацили приједлог одлуке начелника да се дио парцела прода за пословне просторе, подсјетивши да је Влада Српске тужила општину Теслић што није привела намјени грађевинско земљиште у кругу пословне зоне "Борја".

Начелник општинског Одјељења за просторно планирање Никола Стокић каже да скупштинска већина није хтјела да уврсти у дневи ред сет одлука из области просторног планирања и тако угрозила обим градње у Теслићу и прилив у локални буџет, те угрозила избјегличку популацију која чека регулациони план који би ријешио статус њихових објеката.

Скупштина општине Теслић одбила је јуче приједлог да се у дневни ред уврсти кредитно задужење Теслића од око 6.500.000 КМ за капиталне инвестиције.

Одборници су начелнику општине вратили на дораду Приједлог одлуке План капиталних инвестиција општине за период 2019-2021. године.