latinica  ћирилица
11/07/2019 |  13:03 ⇒ 13:19 | Аутор: Независне

Перковић пребачен у Хрватску, иде у Реметинац

Некадашњи начелник у Служби државне безбедности СФРЈ и касније хрватски обавештајац Јосип Перковић, правоснажно осуђен због тешког убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, данас је послије непуних пет и по година из затвора Њемачкој пребачен у Хрватску.
Јосип Перковић - Фото: nezavisne novine
Јосип ПерковићФото: nezavisne novine

По слијетању у Загреб, Перковић иде у затвор у Реметинцу одакле ће га накнадно распоредити у неку од затворских јединица, преноси хрватски Н1.

Адвокат Анте Нобило рекао је да ће за свог клијента прво да договори здравствене прегледе, јер у Њемачкој није имао адекватну здравствену заштиту.

- Њихов став је био да не треба трошити на њега јер ће га ионако изручити Хрватској - рекао је Нобило за Dnevnik.hr.

Перковић је, заједно с некада надређеним Здравком Мустачем, због оптужби за учествовање у Ђурековићевом убиству почетком 2014. изручен Њемачкој, али уз услов да казну након пресуде служе у Хрватској.

Врховни суд је 14. маја одбио Перковићеву жалбу и потврдио одлуку загребачког жупанијског суда који је њемачку казну доживотног затвора преиначио у казну од 30 година, коју Перковић треба да одслужи у хрватском затвору.

Мустачу, осуђуном заједно с Перковићем и који је и даље Њемачкој, казну је с хрватским прописима усклађивао жупанијски суд у Великој Горици и изрекао му 40 година затвора.