latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:26 | Аутор: СРНА

Интензивнији напади кукурузне златице и пламенца

Неповољне временске прилике погодовале су развоју штеточина у усјевима кукуруза, па је евидентиран интензивнији напад кукурузне златице и пламенца, кажу из приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Кукурузни пламенац - Фото: СРНА
Кукурузни пламенацФото: СРНА

- Уколико је примјећено присуство ових штеточина, пољопривредници након жетве треба да уклоне жетвене остатке и дубоко узору парцеле. На парцелама гдје је присутна кукурузна златица кукуруз не треба сијати три године - рекао је Руководилац приједорске канцеларије Ресора Данијел Егић.

Он је за Срну навео да хемијске мјере заштите у нашим условима скоро да нису могуће, с обзиром на то да су стабљике кукуруза високе, што захтијева посебне скупе прскалице за примјену средстава за заштиту.

Егић каже да је на подручју ове регије присуство кукурузне златице евидентирано прије четири године, те да економске штете од ове штеточине могу бити и до 50 одсто.

- У Новом Граду прије двије године је јачи напад кукурузне златице забиљежен у Равницама, а ове године у Раканима и насељима уз ријеку Уну - рекао је Срни Егић.

Према његовим ријечима, кукурузна златица презимљава у земљишту, а након пиљења храни се корјеном кукуруза и кад су видљиви симптоми јер биљке полијежу.

- Касније се одрасла штеточина храни кукурузном свилом - рекао је Егић.

Он је навео да је, осим кукурузне златице, евидентиран и јачи напад кукурузног пламенца, штеточине која може причинити значајну економску штету.

- У овој фази развоја кукуруз има доста зелене масе и ткиво је сочно, што погодује развоју пламенца, који се прво убуши у још неотворене листове, а затим и у стабљику, која се касније ломи - навео је Егић.