latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Мостар: Састанак са представницима "Алуминија" у централи ХДЗ-а БиХ

У централи ХДЗ-а БиХ у Мостару у току је састанак делегације ове странке са руководством и представницима синдиката предузећа "Алуминиј" у којем је покренута процедура гашења производње.

Претходно је стотине Мостараца и радника предузећа "Алуминиј" пред централом ХДЗ-а БиХ дочекало предсједника те странке Драгана Човића, уз повике "Лопове, лопове!" и "Издаја, издаја", а чули се и узвици "У бој, у бој за народ свој!" и "Нећеш више никада добити изборе".

У згради "Алуминија" потом је одржан састанак Управе "Алуминија" и Човића, на који нису жељели доћи представници Синдиката, који су тражили разговор у централи ХДЗ-а.

На крају се Човић вратио у централу странке, али ситуација испред зграде ХДЗ-а је била усијана, а јаке полицијске снаге блокирале су улаз у зграду.

Човић се једва аутомобилом, при повратку из "Алуминија", пробио до зграде ХДЗ-а.

Директор "Алуминија" Дражен Панџа раније је дошао међу раднике, али није желио да коментарише ништа.

Већ трећи дан радници "Алуминија" окупљају се пред централом ХДЗ БиХ.

Радници "Алуминија" тренутно су на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а након тога биће покренут стечајни поступак и уручени откази, речено је у синдикату радника овог предузећа.

"Алуминиј" запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима Лука Плоче.

Радници тврде да је за "Алуминиј" директно везано око 6.000 људи кроз форме које послују са мостарским гигантом.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, а највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, такође, сувласници 44 одсто.

Укупна дуговања ове компаније износе око 400 милиона КМ, од чега се више од половине односи на потрошену електричну енергију.