latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:01 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Рекордна производња лубеница у приједорским Расавцима

Приједорско село Расавци, у долини ријеке Сане, чувено је по производњи лубеница. Породица Видичевић, која је међу највећим произвођачима лубеница, ове године очекује рекордни род.

Брачни пар Драгана и Бошко Видичевић из приједорских Расаваца већ 15 година на плодној земљи у долини ријеке Сане узгајају лубенице. Иако је каснила прољећна сјетва, обилна киша и бројни сунчани дани иду у прилог узгоју овог воћа, па Видичевићи на површини од шест дунума земљишта, очекују 60 тона лубенице. Захављујући њима, лубенице су постале бренд овог села.

- Задовољни смо, иначе све што произведемо продамо на пијаци на Пећанима. Ништа нам не пропадне - каже Драгана Видичевић.

Драгани и Бошку, родитељима четворо дјеце, производња лубенице основни је извор прихода. Захваљујући напорном раду скућили су се и школовали дјецу. Иако су старија дјеца запослена, осмогодишњи Петар је, како каже, најсрећнији међу лубеницама и воли, како каже, помагати родитељима.

Видичевићи су производњу лубеница проширили и на узгој диња и поврћа. Берба лубеница почиње за 15 дана. Најтежа лубеница имала је двадесет килограма, а ове године очекују да ће убрати и тежу.