latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:20 | Аутор: СРНА

Укинута првостепена пресуда у предмету против Јерка Иванковића Лијановића

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду у кривичном предмету против Јерка Иванковића Лијановића и других, којима је суђено за организовани криминал, прање новца и пореске утаје.
Јерко Иванковић Лијановић - Фото: klix.ba
Јерко Иванковић ЛијановићФото: klix.ba

Првостепеном пресудом Јерко Иванковић Лијановић осуђен је на казну затвора од 12 година и новчану казну од 50.000 КМ, док је Славо Иванковић Лијановић осуђен на казну затвора од 10 година и новчану казну од 30.000 КМ.

Оптужене Милорада Бахиља и Јозу Слишковића Суд је осудио на јединствену казну затвора по пет година и 10 мјесеци, док је Жељку Микулићу, Драженку Квесићу и Мирку Галићу изречена затворска казна од по три године.

Суд је Мирјану Шакота и Мирослава Чолака осудио на казну затвора од по пет година.

Првостепеном пресудом оптужбе је у овом предмету ослобођен једино Јозо Иванковић Лијановић.

Првостепена пресуда Суда БиХ од 22. октобра 2018. године укинута је у осуђујућем дијелу, те је одређено одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Овим лицима било је суђено по оптужби да су од 2007. до 2012. године дјеловали као повезана група.

Према оптужници, оснивали су нове фирме на које су преносили сировине, производе и опрему те настављали пословање, а вишемилионске пореске дугове остављали на ранијим предузећима, чиме су стекли незакониту имовинску корист од око 13,5 милиона КМ.

Суд БиХ је рјешење којим су уважене жалбе осуђених донио 30. маја, саопштено је данас из ове институције.