latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:43 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Наставља се пракса мијењања исказа у корист оптужених за злочин над Србима

Наставља се пракса драстичног мијењања исказа у корист оптужених за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно, јуна 1992. године. У наставку суђења 12-орици команданата и припадника Територијалне одбране и полиције тзв. републике БиХ, свједок Халид Спахић одбацио је мјере заштите и потпуно промијенио исказ у односу на онај који је дао у истражном постпуку.
Суђење за злочине на Чемерну, архив - Фото: Screenshot
Суђење за злочине на Чемерну, архивФото: Screenshot

Као и прије мјесец и по Ахмед Спахић, тако је данас и Халид Спахић, раније заштићени свједок Д, одлучио да одбаци мјере заштите. С њиховим укидањем, напрасно је добио и потпуну амнезију. Истрајавајући да је био припадник резервног састава полиције, а не чете Територијалне одбране села Корита, као што је наведено у истражном исказу, Спахић је негирао сазнања о чети, а на имена, такође раније наведена у изјави, углавном одговарао са “"не могу се сјетити".

- Интересује ме април, мај и јуни 1992. године, јесте ли били војно ангажовани и гдје? - упиао је тужилац Владимир Симовић.

Свједок је одговорио да није био војно ангажован, те да је био у резервном саставу полиције.

Међутим, тужилац наводи да је свједок одједном промијенио исказ.

- Нисте били, ево у изјави на страни три, у изјави што смо малоприје навели наводим: "Ја сам од самог формирања ТО БиХ за подручје Илијаша био припадник исте у свом мјесту пребивалишт" - истако је тужилац, те упитао свједока да ли је био припадник ТО БиХ од самог формирања.

Свједок је одговорио само са "не".

Тврдио је Спахић да је патролирао у сеоској стражи са Екремом Бешлијом, а негирао наводе из ранијег исказа да их је уочи напада на Чемерно позвао командант Мирсад Бешлија и да је било постројавање са војницима из Какња и Брезе. Данас прича да је ишао добровољно, након што му је извјесни Мазало рекао да иду уништити хаубице. И док се свједок није могао сјетити шта је био, па чак ни имена јарана Мазала који их је, каже, распоређивао током похода на Чемерно, нити наређења, нити коте Дернек, сјетио се да је те ноћи била магла и киша. Уз тврдњу да је са још четворицом држао одступницу, још једном је негирао раније наводе.

- Кад смо сишли до половине падине, један дио је отишао десно у правцу прве куће Трифковића, мислим да је била власништво Ђорђа Трифковића. Са задатком да се исти ликвидира, чим се појави - наводи се у истражном исказу Халида Спахића.

Иако је у ранијој изјави тврдио да је рањен у лијеву руку у близини једне штале, Спахић је данас негирао да је видио шталу и објекте како горе у Чемерну. Након испитивања, тужилац Владимир Симовић уложио је приговор на драстичне измјене исказа, за који је Спахић рекао да не зна коме га је дао и да га није прочитао, али јесте потписао.

- Потписао сам пет или шест примјерака и одмах сам отишао. Нити сам погледао ни шта је, ништа - изјавио је Спахић.

Одбрана је током данашњег рочишта уложила низ, углавном одбијених приговора, тврдећи да је истрага вођена непрофесионално. Прилику да унакрсно испитају овог свједока имаће 18. јула, за када је заказан наставак суђења. Подсјећамо, у нападу на село Чемерно 10. јуна 1992. године звјерски су убијена 32 српска цивила, а село потпуно спаљено и до данас остало пусто.