latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:00 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Биокшић: Стечај тренутно није опција

Стечај у Алуминију, у којем је покренута процедура гашења производње, тренутно није опција, јер би он значио дефинитивни крај за ово предузеће, закључак је представника Синдиката Алуминија након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Мостару.
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba) -
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba)

На састанку са Човићем радници су добили обећања да ће им бити исплаћено све што им се дугује, односно доприноси за неких 20 мјесеци без обзира на то иде ли неко у пензију или не.

Добили су обећање и да ће се покушати покренути производња, ако то буде могуће.

На питање новинара како Човић може помоћи и како он може рећи да неће бити стечаја, предсједник Синдиката Ромео Биокшић је рекао да је и раније било обећања, али да ће видјети шта ће бити са овим сада.

- Покушаће се изнаћи модус да се не отвара поступак стечаја. Хоће ли се рјешење изнаћи видјећемо - навео је Биокшић, додајући да је Човић рекао да ће у што краћем року урадити све што је у његовој моћи.

Перо Бебек из Синдиката каже да су на састанку добили и обећања да ће се отворити преговори са банкама у вези са задужењима радника која су огромна.

Према информацијама које су се данас могле чути, радници Алуминија имају задужење од око 14,5 милиона КМ које неће моћи враћати ако заврше на заводима за запошљавање.

Након ХДЗ-а, настављају се разговори са представницима Управе, Надзорног одбора и дионичара у згради Алуминија гдје ће бити и представници Синдиката и Човић.

На састанку ће бити ријечи и о томе колико новца је потребно за поновно покретање производње и да ли је то уопште могуће.

Испред Централе ХДЗ-а БиХ дошло је и до нагуравања између радника Алуминија, а неколицина их је покушала напасти директора компаније Дражена Панџу.

Неколико стотина грађана Мостара окупило се данас испред зграде централе ХДЗ-а БиХ у знак подршке протестима радника предузећа Алуминиј.

Окупљени грађани узвикивали су "Лопови, лопови!" и пластичним боцама гађали Човићев ауто, а због сукоба са полицијом има и ухапшених.

Алуминију је јуче тачно у поноћ искључена електрична енергија.

Радници Алуминија тренутно су на плаћеном годишњем одмору и биће им исплаћена још једна плата, а било је ријечи да ће након тога бити покренут стечајни поступак.

Алуминиј запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима је Лука Плоче.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, а највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, такође, сувласници 44 одсто.

Укупна дуговања ове компаније износе око 400 милиона КМ, од чега се више од половине односи на потрошену електричну енергију.