latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:10 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Броћета: Срби доведени на руб егзистенције

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета рекао је Срни да је српско становништво у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову доведено на руб егзистенције и додао да Срби повратници од Федерације и Ливањског кантона помоћ добијају на кашикицу.

Броћета је истакао да општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово нису добиле ниједну марку из буџета Федерације у оквиру расподјеле помоћи нижим нивоима власти, кантонима и општинама, оцјењујући да то јасно показује колика је небрига ФБиХ према општинама у којима живи српско повратничко становништво.

Броћета је рекао да да Срби повратници тешко живе, а да су се власти у Федерацији и овог пута оглушиле, упркос бројним апелима за помоћ.

Он је упозорио да због небриге ФБиХ српско становништво размишљање шта даље, јер се помоћ добија на кашикицу.

- Доведени смо у ситуацију да размишљање шта и куда даље и да ли уопште можемо опстати и остати на овим просторима упркос нашој великој жељи да опстанемо на вјековним огњиштима - нагласио је Броћета.

Према његовим ријечима, Срби повратници једину помоћ добијају од Републике Српске и Србије и, уколико се та помоћ не појача и не настави у будућности, повратници ће бити препуштени сами себи да преживљавају у јако тешким условима.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је Срни да, као начелник највеће повратничке општине у ФБиХ, изражава огромно незадовољство када је ријеч о расподјели помоћи из федералног буџета.

Она је навела да је општина Дрвар у посљедњем периоду једину помоћ од Ливањског кантона добила путем одлуке о расподјели новчаних средстава због штете настале усљед елементарних непогода, те додала да ни том одлуком општинске власти нису задовољне.

- Из Федерације смо тешким мукама добили потписану сагласност за санацију Титове пећине, што јасно говори у каквом су положају повратничке општине са већинским српским становништвом - истакла је Рунићева.

Службене новине ФБиХ објавиле су 5. јула одлуку о расподјели средстава из буџета ФБиХ за 2019. годину градовима и општинама у износу од 1.200.000 КМ на име додјеле финансијске помоћи, те финансирање пројеката од значаја за развој градова и општина.

Према другој објављеној одлуци, кантонима је као финансијска помоћ додијељено 4.800.000 КМ.

Међутим, у тој расподјели новчане помоћи нису се нашле повратничке општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово са већинским српским становништвом.