latinica  ћирилица
11/07/2019 |  21:22 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

У Великом Паланчишту код Приједора одржан црквено-народни сабор (ФОТО)

Поводом Петровдана, у Великом Паланчиштиу код Приједора одржан је црквено-народни сабор, који се организује се код спомен - храма, изграђеног у знак сјећања на Србе с овог подручја, страдале у усташком покољу 1942. године. У ово покољу, убијена је скоро половина српског становништва у овом селу, а о истини се ћутало више од шест деценија.
Додик у Приједору - Фото: РТРС
Додик у ПриједоруФото: РТРС

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да мјеста као што је једно од највећих стратишта под Козаром у Другом свјетском рату, Пухарине у Великом Паланчишту код Приједора, говоре да је намјера била да Срби буду биолошки потпуно уништени

Додик је навео да је то био злочин над српским народом, али да је једнак том злочину био злочин комунистичких власти које су скривале чињенице о злочину над Србима тако што су највећа страдања српског народа означавале као да су жртве фашизма.

- Оне у суштини то и јесу, али је чињеница да су локални муслимани, Хрвати и НДХ тога времена као званичну политику имали да униште и побију трећину Срба, трећину да протјерају и трећину да прекрсте - изјавио је Додик.

Он је подсјетио, да је само 1942. године у великој офанзиви на Козари 68.000 Срба преко циглане, транзитног логора у Приједору, спроведено у Јасеновац и друге концентрационе логоре, одакле се никада нису вратили, а међу њима је било 24.000 дјеце.

- То само говори да је једнак био и злочин Титове комунистичке Југославије што је скривала тај злочин на Србима - нагласио је он, додајући да је исто и на подручју Бихаћа гдје је у 14 српских села у два дана убијено 14.000 Срба.

- И то се није знало до прије неколико година - указао је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да је исто и кад се оде до Шушњара код Санског Моста, гдје је убијено 6.000 до 7.000 људи, па до Брода на Дрини гдје је убијено 6.000 Срба који су покушали да побјегну пред усташким хордама које су чистиле Романију према Србији, наишли су на набујалу Дрину и ту су их усташе стигле и убиле.

- Кад одете до јама у Пребиловцима, па окренете према Пагу и Јадовну, онда видите да је то била организована политика тадашње НДХ - рекао је Додик.

Велико Паланчиште код Приједора - Црквено-народни сабор (Фото: РТРС)

Он је истакао да је овдје страдала Козара и да су страдали Срби.

- Нису овдје страдали муслимани и Хрвати, него су искључиво страдали Срби. На Козари су могли да буду убијени само Срби и тек понеки припадник комунистичког покрета из неког другог народа, али и то треба рећи и то је истина. Што је најгоре, у то вријеме су у тим злочинима највише помагали локални муслимани и Хрвати, а да нису прогоњени као кривци свих година комунистичког режима - закључио је Додик.

Мјештанин Великог Паланчишта, деведесетогодишњи Љупко Микић, никада неће заборавити октобар 1942. године, када су му у стравичном усташком покољу убијени отац, стриц и и други бројни рођаци и комшије. Као дјечак, бјежећи од усташа, преживио је покољ скривајући се по селу и шуми.

- По мом сазнању, овдје је убијено 750 душа из Малог Паланчишта, Божића и јеловца, а највише је платило Паланчиште, пошто је одатле и кренуо устанак - рекао је Микић.

Овдје је за један дан убијено 464 Срба, а међу њима више од двије стотине дјеце. Захваљујући вјерницима, у Великом Паланчишту, изграђен је спомен храм.

- Велико Паланчиште је у том покољу изгубило 48 одсто становништва, које се више никада биолошки није обновило. Надамо се бољем и овај храм буди неку наду и на боље сутра - изјавио је парох паланчишки протонамјесник Владислав Вучановић.

Потомци жртава кажу да се овдје десио двоструки злочин, први пут када су њихови преци убијени, а други, када се о истини ћутало. Подршка српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика у очувању истине, значајна је за народ с овог подручја.

- Ми смо замолили српског члана Предсјендиштва БиХ да нам помогне да дамо на значају том злочину који се десио , да поново учимо своју историју, јер шта је човјек који не зна своју историју, како доносити одлуке у будућности -рекла је потомак жртава Велико Паланчиште Бојана Ћопић.

Велико Паланчиште код Приједора - Црквено-народни сабор (Фото: РТРС)

- Још увијек за ових 60 година те се породице нису успјеле опоравити , односно достићи тај број људи који су имали тада , дјеце, жена и мушкараца. Тако да то је огроман проблем на овим просторима. Ево, када већ сви желе да се прича о истини, ево ја сам за то да се ова истина исприча до краја - додао је предсједник ГО СНСД-а Приједор Саша Бурсаћ.

Српски члан Предсједништва, уз народ Великог Паланчишта, присуствовао је црквеној служби, обишао спомен - гробље и запалио свијеће. Уочи Петровдана, организован је и обичај паљења петровданске ватре или лила.