latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:46 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Укрина промијенила боју због сапирања рудничких копова, нема опасности

Недавни акцидент и промјену боје воде у Укрини изазвале су обилне падавине на подручју општине Станари сапирањем са површинских копова локалног рудника, те усљед ових природних процеса нису забиљежени негативни утицаји на биљни и животињски свијет водотока ове ријеке, Мале Укрине и Остружње, саопштено је из Инспектората Републике Српске.
Укрина - Фото: nezavisne novine
УкринаФото: nezavisne novine

То су потврдили резултати анализе узорака воде ријеке Укрине коју је урадила овлаштена лабораторија Еуро инспект из Осјечана, чији су техничари у пратњи инспектора извршили узимање пет узорака на више локација.

- Након извршених анализа потврђено је да су испитивани параметри у дозвољеним границама прописаним правилником о условима испуштања отпадних вода у површинске воде, док су код два узорка утврђена одступање од параметара дефинисаних Уредбом о класификацији и категоризацији водотока, с обзиром на категорију водотока гдје је узет узора - наводе у Инспекторату.

Уочена одступања односе се на укупне суспендоване материје, садржаја жељеза и мангана, укупног фосфора, хемијску потрошњу кисеоника и биолошку потрошњу кисеоника, што недвосмислено указује да је усљед обилних падавина дошло до сапирања са површинских копова рудника Станари.