latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:54 ⇒ 10:56 | Аутор: Вечерњи лист

Фирма из Србије гради ограду од 40 километара на граници Словеније и Хрватске

У словеначком Министарству унутрашњих послова потврдили су за Вечерњи лист од петка да је тамошње Министарство јавне управе 9. јула потписало и објавило одлуку о додјели уговора за испоруку и уградњу привремених техничких препрека за границу с Хрватском у дужини од 40 километара, а посао је добила фирма из Србије.
Граница Хрватске и Словеније - Фото: HRT
Граница Хрватске и СловенијеФото: HRT

- Привремене техничке препреке омогућују ефикасну заштиту спољње шенгенске границе, заштиту људи и њихове имовине. Постављање је у складу с прихваћеним планом који има степен тајности, тако да вам не можемо дати детаљније информације. Можемо рећи да их постављамо тамо гдје је то потребно ради спречавања илегалног преласка границе. У неким подручјима замјењујемо их због повреда. Када, гдје и у којој мјери, одлучује се на снову конкретних процјена и приједлога полиције. Тренутно је уграђено готово 179 километара привремених техничких баријера -рекла је за хрватски дневник Весна Митрић из словенашког министарства, пренијела је Хина.

Словенија подизање нових километарских препрека оправдава тиме што је број незаконитих прелазака преко границе с Хрватском у порасту посљедња два мјесеца, а очекују да ће тај тренд и даље расти.

На конкурсу је изабрана фирма ЛЕГИ-СГС са сједиштем у Београду која је спремна да постави ограду за око 4,8 милиона евра. Ријеч је о представништву њемачке фирме.

На конкурс се није јавила фирма Минис која је жицу постављала 2015, наводи Вечерњи лист.

Граница између Хрватске и Словеније дуга је 671 километар. Словенија је жилет-жицу почела да поставља за вријеме мигрантске кризе 2015. и од тада је има на 50-ак локација.

Словеначки медији 2017. су објавили да је на постављање препрека влада потрошила 6,6 милиона евра.

Словенашки премијер Марјан Шарец најавио је и повећање броја полицајаца и војника на спречавању илегалних миграција "балканском рутом", а из ваздуха ће им помагати дронови. Почетком јула организовани су и први заједнички обиласци словеначке и италијанске полиције, што је изазвало оштре реакције опозиције која сматра да Словенија тиме признаје да није у стању да сама контролише своју границу.

Шарец је рекао да би Хрватска на својој граници са Србијом и БиХ морала учинити више на сузбијању илегалних миграција ако се жели придружити шенгенском подручју, а рјешење би био и ангажман Фронтекса, пише Вечерњи лист.