latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:19 ⇒ 13:44 | Аутор: Index.hr

Зашто је туристичка сезона у Хрватској истивремено и рекордна и катастрофална

Хрватски миинитар туризма Гари Капели прије неколико дана представио је туристичке резултате за првих пола године према којима је туризам у Хрватској у порасту, иако цијели туристички сектор тврди да је право стање на терену лошије него лани те да су слабије попуњени и приватни апартмани и кампови.
Море (илустрација) -
Море (илустрација)

Индексу су исто потврдиле и бројне туристичке заједнице с отока попут Корчуле, Брача, Виса и Пага, које наводе да су ове године остварили пад ноћења у односу на лани.

Букинг пада, а ноћења је више него лани

Хрватско удружење туризма провело је анкету међу 15 водећих туристичких компанија, а резултати су показали да је букинг у неким мјестима пао и до 20 одсто, но да је у просјеку пад од 3 до 7 пдсто.

Борис Жгомба, предсједник Удружења путничких агенција при Хрватској привредној комори, у разговору за Индекс рекао је да већ дуже наглашава да је раздобље велике потражње за Хрватском иза нас, односно да је прошло, а Хрватска се сад налази у борби за сваког госта. Каже да се с највећим проблемима суочавају управо власници апартмана јер боуинг не иде добро као посљедњих пар година.

Исто тврди и предсједник синдиката туризма Едуард Андрић који је рекао да му се приватни изнајмљивачи жале да букинг иде пуно лошије него лани.

Како сезона може бити рекорда и катастрофална у исто вријеме? Одговор се крије у расту броја апартмана

Стога се намеће питање како је могуће да је истовремено туристичка година и рекордна (јер је више туриста него прошле, дотад рекордне године) а у исто вријеме катастрофална због незанемаривог пада о којем говоре приватни изнајмљивачи?

Истина је да многа мјеста на Јадрану, а које Министарство туризма није навело у својој таблици, ни у подацима, ове године имају мање туриста те да је истовремено рапидно порастао број кревета како у оприватном смјештају тако и у хотелима.

Неки кампови остварили пад преко 15 посто у односу на лани.

И док се приватни изнајмљивачи диљем Јадрана жале на слабију попуњеност, Министарство је представило податке за 10 најпосјећенијих градова у Хрватској, међу којима је и Загреб, који се налази на 3. мјесту по броју остварених ноћења у првој половини ове године. Сва та мјеста биљеже пораст осим Малог Лошиња и Медулина који су остварили пад у броју ноћења.

Таблица, као што смо навели, не укључује остале туристичке дестинације попут мјеста на отоцима, а која су осјетила значајан пад у броју ноћења.

За три године број кревета повећан за 16,2 одсто

Похвалио се и директор ХТЗ-а Квећантјан Станичић који је рекао како је "свеукупни туристички раст остварен током првих шест мјесеци ове године резултат циљаних активности у промоцији земље као атрактивне цјелогодишње дестинације".

Подаци Министарства показују да је у посљедње три године у Хрватској број нових комерцијалних туристичких кревета повећан за 165.000, што је повећање од 16,2 одсто. Раст се првенствено односи на приватни смјештај (+127.609 кревета) те кампове (+26.450 кревета).

Хотелијери и угоститељи влади: Хитно снизите ПДВ

Министар туризма, на питање је ли сезона катастрофална, осврнуо се управо на повећање броја кревета и рекао да тај пораст није нормалан и да је то ствар локалне самоуправе која доноси урбанистичке планове те да се мора гледати цјелокупна туристичка сезона.

Туристички сектор предвођен хотелијерима и угоститељима апелује на Ваду да у што краћем року снизи ПДВ како би били конкурентнији на тржишту.

Вељко Остојић, предсједник ХУТ-а, рекао је да је велики проблем што Хрватска има највећи ПДВ на хотелски смјештај (13 одсто) и угоститељске услуге (25 одсто) у европским медитеранским државама.

Бројне европске државе зато смањују стопе ПДВ-а на хотелски смјештај и угоститељске услуге како би биле конкурентније и развијале свој туристички сектор. Посљедњи примјери су, наводи Остојић, Аустрија, Мађарска и Грчка, а прве анализе говоре о позитивним економским резултатима снижених порезних стопа.

Апартмански смјештај у Хрватској

Туристички радници и званичници тврде да управо они приватни изнајмљивачи и хотелијери који су инвестирали у своје апартмане и хотеле имају далеко више гостију, од оних који нису улагали у своје објекте.

Многи Хрватску перципирају као скупу дестинацију с лошом понудом. Уз то, сви они упозоравају да је након повратка Грчке и Турске на тржиште дошло вријеме борбе за сваког госта и да се мора знати прилагодити тржишту, како цјенама тако и понудом.

Истовремено добро знамо какве цијене и понуду Хрватска у већини мјеста нуди, те је многи с разлогом перципирају као скупу дестинацију с лошом понудом.

Тако на Јадрану, што се гастрономске понуде тиче, и даље превладавају пржене лигње, ћевапи и пице. С друге стране, још је превише апартмана који изгледају као из 80-их година, јер се бројни изнајмљивачи нису потрудили да свих ових година набаве нови намјештај и уреде апартмане, а цијене су набили па се сад чуде што гости радије одлазе у Турску и Грчку.