latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:51 ⇒ 13:53 | Аутор: Блиц

Погледајте нове цијене путарине у Србији

Законом о измјени Закона о накнадама за коришћење јавних добара који је Скупштина Србије усвојила 8. јула и који је објављен у најновијем броју Службеног гласника, цијена путарине у Србији повећава се за 12 одсто. Нови закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања, што у овом случају значи од 16. јула, а у Путевима Србије очекују да нови цјеновник почне да се примјењује крајем овог мјесеца.
Путеви Србије (Фото:N.Mihajlović/RAS Srbija) -
Путеви Србије (Фото:N.Mihajlović/RAS Srbija)

Наиме, измјене закона омогућавају Путевима Србије да предложе нови цјеновник свом Надзорном одбору, који га затим предлаже Влади Србије за усвајање. Тек након одлуке владе и осмог дана од њене објаве у Службеном гласнику почеће да се примјењују више цијене, које ће за све дионице бити заокруживане тако да буду згодне за плаћање и враћање кусура, објашњавају у том јавном предузећу.

Влада Србије наводи да је цијену путарина повећала како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева и дјелимично постигне усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбиједи реалне трошкове одржавања и развоја путне мреже.

Путарина од Београда до Новог Сада сада ће коштати 235 динара умјесто досадашњих 210. За дионицу од Београда до Суботице возачи аутомобила платиће 627 динара, умјесто 560, а од Београда до Ниша путарина ће бити око 900 динара (896), умјесто тренутних 800.

Они који крећу на љетовање у Грчку мораће за дионицу од Београда до Прешева да издвоје 985 динара, умјесто 880, док ће возачи који се упуте ка Бугарској за коришћење ауто-пута до Димитровграда спремити око 120 динара више него раније, јер ће путарина са 990 динара поскупјети на 1.108 динара.

Нови цјеновник путарина за аутомобиле кроз Србију и цјеновник за возаче камиона.

Према новом ценовнику, накнада за путарину износиће 4,0728 динара по километру за I категорију возила (аутомобили и комби до 3,5 тоне), односно 2,0364 динара по километру за I-А категорију (мотоцикли). Моторна возила са приколицом до 3,5 тоне (II категорија) плаћаће 6,1091 динара по километру, а камиони 12,2183 динара, односно 24,4366 динара по километру, у зависности од тога да ли припадају III или IV категорији.