latinica  ћирилица
12/07/2019 |  14:00 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Петричевић посјетио предузеће "Елвако МетПро" из Бијељине

Интензивиране су активности како би се убрзала процедура уласка Србије као стратешког партнера у Компанији "Орао" из Бијељине, а воде се и преговори са руском компанијом "Роштек" чиме би се обезбиједило дугорочно пословање ове фабрике истакнуто је након посјете министра привреде и предузетништва Вјекослава Петричевића овој фабрици. Посјетио је и предузеће "Елвако Мет Про", а са градоначелником Мићом Мићићем разговорао је о довођењу страних улагача.

У Влади Српске до почетка септембра очекују одговор од предсједника Србије Александра Вучића о уласку Србије као стратешког партнера у компанији "Орао".

- То писмо је отишло и очекујемо брзо одговор од предсједника Србије, а у преговорима смо са руском компанијом "Роштек" тако да ћемо имати један састанак са њима крајем августа у Бањалуци везано и за "Орао" и осталу намјенску индустрију - рекао је министар Петричевић.

Од велике важности је рјешавање статуса "Орла" који запошљава 406 радника како би се обезбиједило дугорочно пословање ове компаније.

- Намјенска индустрија је посебна област. Под кровом "Орла" се налазе специфилни капацитети. Велики број људи који раде овдје је са простора сарајевско-романијске дошао којима се мора обезбиједитги будућност и посао - изјавила је директорица Компаније "Орао" Биљана Марковић.

Министар Петричевић је посјетио и предузеће “Елвако МетПро" које производи вишенамјенске контејнере. Такође, раде и на моделу авиона за њемачког купца који ће се користити за тренинг ватрогасаца, а који се налази у фази сертификације.

Према ријечима директора компаније "Елвако МетПро" Зорана Ристића, свака помоћ у том послу им је добродошла, а горући проблем о којем су разговарали са министром Петричевићем био је у вези са одласком радника у Њемачку на склапање авиона који се одавде шаље у дијеловима, у чему су имали препрека и кратке рокове да то ријеше.

Бијељина представља добар примјер како су уређене индустријске зоне рекао је министар Петричевић након разговора са градоначелником Мићом Мићићем.

Бијељина има прерађивачке капацитете интересантне за стране улагаче а интерес за улагања у индустрију меса и кондиторских производа показали су улагачи из Србије.