latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Српској ускоро електронске пријаве новорођенчади

У Републици Српској у току су припреме да заживи пројекат електронске пријаве новорођенчади. У систему е-беба требало би да буду обухваћене све институције које су неопходне за нормалан живот бебе, попут Фонда здравственог осигурања и Центра за социјални рад. Ово је још једна од мјера пронаталитетне политике да би био олакшан живот будућим родитељима.

Најљепша, али и највећа одговорност је постати родитељ. Филип Смилчић своју маму и тату учинио је најпоноснијима, јер он је њихово прво дијете. Мама Санда, по изласку из болнице, добила је све препоруке како да правилно његује бебу, али каже да ће пријаву бебе, за коју не зна колико треба папира, препустити Филиповом тати.

Тата, Дарио Смилчић, попунио је образац о пријави сина Филипа у градској управи, уз увид личне карте оба родитеља и вјенчани лист.

- Након попуњеног захтјева, у соби бој 6 службенице су увеле Филипа у Матичну књигу рођених, а након те процедуре, најкасније сутра, биће додијељен матични број и моћи ћу да подигнем родни лист са којим ћу касније наставити процедуру у Центру за социјални рад и Фонду здравственог осигурања - истиче Дарио.

Процедура пријаве новорођенчади побољшана је у односу на претходну годину, појашњавају матичари.

- Након што родитељи упишу дијете у Матичну књигу рођених, ми службено шаљемо МУП-у захтјев за одређивање матичног броја и та процедура је много бржа за разлику од прошле године када је трајала 7 до 10 дана - каже матичар у градској управи Бањалука Милијана Кочић Митровић.

Увођењем система е-беба све ће се обављати на лицу мјеста. У току су састанци надлежних министарства ради бољег функциониању овог система, за који су обезбијеђена средства Владе кроз програм јавних инвестиција.

- Прва фаза ће подразумијевати да здравствени радник или матичар у породилишту узме податке од једног од родитеља, да их валидира на лицу мјеста и да их унесе директно у систем. Након што новорођенче буде уведено, родитељи ће добити СМС нотрификацију на мобилном телефону, а онда ће им поштом на кућну адресу стићи и сва рјешења о упису новорођенчета у систем - нагласио је ресорни министар Срђан Рајћевић.

А док не заживи електронска пријава, олакшавајућа околност за мајке је што не морају лично долазити да потпишу пријаву бебе, већ то могу да ураде очеви уз увид њене личне карте.