X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
12/07/2019 |  19:12 ⇒ 19:18 | Извор: СРНА

Планина Сињајевина неће бити војни полигон НАТО

Планина Сињајевина неће бити претворена у војни полигон НАТО, јер то њени мјештани неће дозволити по цијену живота и спремни су да блокирају све приступне путеве ако војска крене ка њиховим катунима и пашњацима, поручили су грађани са протеста Сачувајмо Сињајевину, одржаном на Савиним водама.
Сињајевина   (Фото:Dragana Šćepanović) -
Сињајевина (Фото:Dragana Šćepanović)

Неколико стотина грађана затражило је да Министарство одбране Црне Горе одустане од намјере да на тој планини успостави војни полигон, захтијевајући да Сињајевина буде проглашена за регионални парк природе.

Представник грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину Александар Милатовић рекао је да је Сињајевина подручје створено за пољопривреду и туризам.

Он је навео да је анализа Агрокомбината "13. јул" показала да се на Сињајевини за само четири мјесеца може произвести хиљаду тона сира, 750 тона меса, 36 тона вуне, 33 тоне љековитог биља и 4.000 тона сијена од чега се може зарадити око 11 милиона евра.

Милатовић је истакао да су милионски приходи могући и од туризма.

- Од војних полигона немамо ни евро добити, тако да је рачуница јасна. Сињајевина припада сточарима и туристима и никако се не смије уништити - поручио је Милатовић.

Мјештанин Липова Владо Бојић указао је да на Сињајевини има на стотине ендемских врста и да се на тој планини може напасати више од 10.000 говеда и 200.000 оваца.

- Позивам све који гравитирају Сињајевини да је бране, а надлежне да, ако треба, питају народ и референдумом како жели да користи своју Сињајевину - поручио је Бојић.

Министар одбране Предраг Бошковић изјавио је раније да Војска Црне Горе ниједним поступком неће угрозити Сињајевину, нити било коју територију.

Он је навео да на Сињајевини неће бити градње, већ да ће простор који тамо већ постоји бити кориштен за вјежбу јединица Војске Црне Горе.