latinica  ћирилица
12/07/2019 |  20:44 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Федерер у финалу са Новаком

Роџер Федерер побиједио је Рафаела Надала у полуфиналу Вимблдона са 3:1.
Вимблдон: Надал - Федерер (Фото: wimbledon.com) -
Вимблдон: Надал - Федерер (Фото: wimbledon.com)

Федерер је Надала савладао послије скоро три часа игре – 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4.

Швајцарски тенисер је 101. побједом на Вимблдону заказао ново финале Вимблдона са Новаком Ђоковићем и нови класик у којима за сада води Србин са 25-22.

Роџер 837) се пласирао у своје 12. вимблдонско финале, у којем ће имати прилику да се бори за свој девети трофеј на Отвореном првенству Велике Британије, који би био први од 2017, а други још од 2012. године.

И Федерер и Надал су у меч ушли са високим интензитетом сервиса, док су успут погађали велики број првих сервиса. Меч је на почетку изгледао као да су на терену Изнер и Андерсон, а не Шпанац и Швајцарац.

На прве проблеме за сервере чекало се при вођству Федерера од 4:3, при сервису Надала. Роџер је дошао до брејк лопте, играо се дуг поен, али је на крају Надалов притисак на противников бекхенд уродио плодом.

Наредни притисак Надал је осјетио када је сервирао за 6:6, јер је од 40:0 допустио противнику да изједначи. Ни у наредном поену Шпанац није био сигуран, али је осовјио тај и сљедећи за тај-брејк.

Срећа је била највећи савезник Шпанца на старту тај-брејка, који је први направио предност. Ипак, Роџер је подигао ниво игре и од 2:3 везао пет поена за крај првог сета.

У другом сету виђен је значајно другачији тенис него у првом – размјене су биле у првом плану, а поени се више нису освајали сервисима.

Надал је први пропустио двије брејк лопте, а онда је истом мејром узвратио Федерер. Имао је 1:1 и 15:40, али је услиједила серија Надала од 12 освојених поена у наредних 13.

Федерер је затим претрпио још један брејк, на опште чуђење публике на Централном терену, а онда "истанковао" посљедњи за крај другог сета.

Трећи сет почео је добрим сервисима на обје стране, али се није дуго чекало за први брејк. Роџер је везао три поена на ритерну, надмудрио Надала на мрежу и направио брејк за 3:1, који је убзро потврдио упркос Рафиних 0:30.

Осмоструки освајач Вимблдона је у наредна два ритерн гема имао 15:40 и 0:30, али се Надал оба пута спасао. Ипак, није успијевао да искористи Роџерове пропусте, па је Швајцарац у лаганом ритму одсервирао за вођство од 2-1.

Почетком четвртог сета видјело се да је Рафин ниво тениса опао и да је Федерер у контроли. Припријетио је у првом сервис гему Шпанца, али није успио да дође ни до брејк лопти, да би то урадио у наредном.

Одиграо је феноменалан ритерн бекхендом, изненадио Рафу и направио веома битан брејк.

Федерер је наставио да добро сервира и мирно чува своје гемове, а на 5:3 је имао феноменалне шансе. Надал је изгријешио и дошло се до прве меч лопте. Њу је "Бик са Мајорке" спасао сервисом, али омогућио Роџеру и другу.

И ту је спасао, наставио да добро сервира и некако натјерао противника да сервира за меч и пролаз у финале. Ту ипак није било грешке за Федерера, који је забиљежио побједу уз велико одушевљење Централног стадиона.

Финале између Ђоковића и Федерера на програму је у недјељу од 15 часова.