X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
12/07/2019 |  22:43 | Извор: БЕТА

Ђукановић предлаже јединствену Православну цркву у Црној Гори

Црногорски предсједник Мило Ђукановић је вечерас оијценио да би формирање Православне цркве Црне Горе без националног предзнака окончало подијељеност православних вјерника у Црној Гори и позвао Митрополију црногорско-приморску СПЦ да буде “дио рјешења“.
Мило Ђукановић - Фото: Getty Images
Мило ЂукановићФото: Getty Images

Говорећи о отвореном црквеном питању у Црној Гори, посљедњих мјесеци актуелиозованим садржајем предложеног закона о слободи вјероисповијести, Ђукановић је у интервјуу ТВ Црне Горе казао да је циљ државне политике да се обезбиједи јединство “православног бића“ у Црној Гори.

- Инспирација за отварање ове теме је покушај помирења. Епилог не видим тако што ћемо сада наспрам праксе СПЦ, у Црној Гори формирати Црногорску православну цркву, из које ће Црногорци протјеривати Србе, а подјеле се наставити - рекао је Ђукановић.

- Моја политичка мотивација – наставио је он – је јасна: да помогнем да изађемо из стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе. Из тог пројекта ни најмање не искључујем ни Црногорско-приморску митрополију, ни друге епархије СПЦ у Црној Гори, ни њихово свештенство. Врата су им отворена да буду дио овог рјешења, а не да остану традиционално дио проблема - казао је Ђукановић.

Предсједник сматра да би формирање Православне цркве Црне Горе без националног предзнака, окончало подијељеност православних верника.

По Ђукановићевим ријечима, та црква би “широко отворила врата за све вјерујуће људе православне вјероисповијести“ и “свима који су до сада службовали у овој или оној цркви, отворила би могућност да своје услуге, искуство и знање ставе у функцију да се та црква развије и постане важан ослонац даље друштвене кохезије у Црној Гори“.

Он је казао да је “неупитно право актуелне Црне Горе да крене у операцију обнове аутокефалне Црногорске цркве и несумњиво ће је имати“.

Ђукановић је рекао да је црквено питање “отворено на вријеме“, а да је “питање само добре организације и истрајности оних који располажу фактима, а вјерујем да смо показали такав капацитет“.

- Нисмо ни државу обновили за годину дана, нећемо ни аутокефалну цркву обновити за годину дана. Потребно је направити јасну стратегију, мислим да су сви аргументи на нашој страни. Немам дилему какав ће бити исход ове борбе: Црна Гора ће несумњиво имати своју аутокефалну Православну цркву - поручио је Ђукановић.