latinica  ћирилица
13/07/2019 |  09:10 | Аутор: sputniknews.com

Србија набавља француске ракете "мистрал", Макрон доноси војне споразуме

Француски предсједник Емануел Макрон у понедјељак стиже у посету Београду, а током његовог боравка Србија и Француска потписаће 20 споразума, од којих је пет из области наоружања и војне опреме.
Емануел Макрон - Фото: RT
Емануел МакронФото: RT

Помоћник министра одбране у Сектору за материјалне ресурсе, Ненад Милорадовић, рекао је на РТС да Србија и Француска имају потписан споразум о стратешком партнерству и да већ сарађују.

Подсјећа да су набављени "Ербасови" хеликоптери.

Прије двије године од француских произвођача набављено је више стотина оптоелектронских уредаја, а Милорадовић истиче да се сарадња односи на производе највишег технолошког нивоа.

Милорадовић је рекао да ће бити потписана три меморандума о разумијевању и да се они односе на радарске и електронске системе, али и на сарадњу у области производње и одржавање тих система у Србији.

Када је реч о набавци нових система наоружања, Милорадовић наводи да је конкретно реч о ПВО систему "мистрал" за који каже да је један од најбољих у свету.

Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи.

Милорадовић наглашава да су у питању најсавременије технологије и да је стратешки циљ да се њима опреми Војска Србије и да се, што је могуће више, подигну њене способности да одговори на савремене претње.

- То је прави пут да се очува мир и стабилност у региону - рекао је Милорадовић.

Каже и да уз то иде оспособљавање домаће индустрије да учествује у технолошкој утакмици у свету.

Србија и Француска заједно учествују и у мировним мисијама.