latinica  ћирилица
13/07/2019 |  09:13 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Рецесија пред вратима?

Грађани БиХ ускоро ће се суочити с рецесијом ако што прије не буду формирани Влада Федерације БиХ и Савјет министара, упозоравају економски стручњаци.
Пад - Фото: илустрација
ПадФото: илустрација

Економски аналитичари наводе, на основу података Агенције за статистику БиХ, да су извоз и увоз лошији него икад, те да је извоз мањи за скоро 230 милиона КМ, пише Дневни аваз.

Економски аналитичар Жељко Шаин је објаснио да се рецесија мјери када када је у два тромјесечја заредом забиљежено смањивање бруто домаћег произовда.

- Ми смо, практично, већ на вратима рецесије. Ако што прије не формирамо Владу ФБиХ и Савјет министара, онда ћемо сигурно ући у рецесиони период - рекао је Шаин.

Према његовим ријечима, БиХ тиме губи међународни углед и све што је битно за нормалан процес рада, а то ће бити и далекосежан проблем за развој и друштвену стабилност.

Бруто друштвени производ у првом тромјесечју ове годне порастао је за 2,2 одсто, а ријеч се о најмањем расту од 2015. године.

Будући да у БиХ преовладавају кредити са промјењивом каматом, изложеност домаћинстава ризику промјене каматних стопа није занемарива, на шта је прошле године упозорила и Централна банка БиХ, наводи Аваз.

Констултантски стручњак Сенад Хоерман је истакао да ће кредити да поскупе, а да ће највише да испашта привреда јер се финасира из средстстава комерцијалних банака.