latinica  ћирилица
13/07/2019 |  09:40 | Аутор: СРНА

Брисел сагласан са санкцијама због бушења око Кипра

Чланице ЕУ сагласиле су се са санкцијама које би Брисел требало да уведе Турској због илегалног бушења у потрази за нафтом и гасом у ексклузивној економској зони код обала Кипра.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Грчки портал Екатимерини је објавио да је кипарска делегација послије консултација са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини успјела да измијени текст коначног саопштења о Турској и да су додате сугестије о мјерама против Анкаре.

До краја прошле седмице у нацрту текста било је наведено да Европски савјет позива Европску комисију и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност да наставе да раде на могућим рестриктивним мјерама против Турске ако наставе активности у вези са илегалним бушењем чиме је отворена могућност увођења санкција.

У коначном и измијењеном тексту је истакнуто да ће Европски савјет размотрити могућности, уколико Турска настави активности.

Чланице ЕУ су донијеле одлуку о суспензији преговора са Турском о свеобухватном споразуму за ваздушни саобраћај, ограничењу у претприступној помоћи и окончању финансирања из Европске инвестиционе банке.

Прије коначног одобрења текста о санкцијама, о томе ће бити ријечи на састанку министара спољних послова ЕУ у понедјељак, 15. јула.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу критиковао је мјере ЕУ и поручио да су узалудне.

Откриће великих резерви гаса у источном дијелу Средоземног мора изазвало је спор између Кипра и Турске. Анкара је прошлог мјесеца саопштила да је послала други брод у потрагу за нафотм и гасом у том региону.