latinica  ћирилица
13/07/2019 |  11:00 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Помен Србима убијеним у сребреничким логорима

Чланови Удружења грађана "Источна алтернатива" данас ће одати пошту, прислужити свијеће и положити цвијеће код зграда бивше полицијске станице и Основног суда у Сребреници, гдје су у протеклом рату били логори у којима је убијено десетине српских цивила и зробљених војника.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

Активисти овог удржења поставиће и спомен-плочу на зграду бивше полицијске станице са именима Срба који су у том логору мучени и убијени.

Из Удружења су позвали чланове породица погинулих, логораше и српски народ из Сребренице да им се придруже и да заједно одају почаст Србима мученим и убијеним у логорима у овом мјесту.

У тим казаматима провођене су тортуре и убијани заробљени, али и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници, лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио.

Из "Источне алтернативе" поручују да се боре за истину, које се не треба плашити, те да је истина да су у том објекту убијени Срби.

Чланови овог удружења већ 10 година на овај дан одају почаст жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

"Разлог што 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима је што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба заробљених 12. јула у селу Залазје и да су одведени у Сребреницу. Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет заробљених се још воде као нестали", подсјећају из "Источне алтернативе".