latinica  ћирилица
13/07/2019 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Кипарски Турци предлажу сарадњу са Грцима

Лидер кипарских Турака Мустафа Акинчи предложио је међународно признатој администрацији кипарских Грка да двије стране сарађују у потрази за гасом и нафтом око Кипра, саопштено је данас из турског Министарства спољних послова.
Кипар - Никозија     (Фото:Flickr) -
Кипар - Никозија (Фото:Flickr)

У саопштењу се наводи да је приједлог изнесен путем УН.

Нешто раније су се чланице ЕУ сагласиле са санкцијама које би Брисел требало да уведе Турској због илегалног бушења у потрази за нафтом и гасом у ексклузивној економској зони код обала Кипра.

Грчки портал Екатимерини објавио је да је кипарска делегација послије консултација са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини успјела да измијени текст коначног саопштења о Турској и да су додате сугестије о мјерама против Анкаре.

Чланице ЕУ су донијеле одлуку о суспензији преговора са Турском о свеобухватном споразуму за ваздушни саобраћај, ограничењу у претприступној помоћи и окончању финансирања из Европске инвестиционе банке.

Прије коначног одобрења текста о санкцијама, о томе ће бити ријечи на састанку министара спољних послова ЕУ у понедјељак, 15. јула.

Кипар је подијељен од 1974. године након што је турска војска извршила инвазију на сјеверни дио острва и прогласила Турску Републику Сјеверни Кипар, коју признаје само Анкара.

Откриће великих резерви гаса у источном дијелу Средоземног мора изазвало је спор између Кипра и Турске. Анкара је прошлог мјесеца саопштила да је послала други брод у потрагу за нафотм и гасом у том региону.