latinica  ћирилица
13/07/2019 |  14:02 | Аутор: СРНА

Стејт департмент: Економске реформе у БиХ споро напредују

БиХ је отворена за стране инвестиције, али економске реформе напредује споро, наводи се у извјештају америчког Стејт департмента.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

На основу овогодишњег извјештаја Свјетске банке о пословању, БиХ има најмање привлачно пословно окружење у југоисточној Европи и налази се на 89. мјесту од 190 глобалних економија, указује се у извјештају.

У најновијем извјештају Стејт департмента о инвестиционој клими наводи се да БиХ има релативно низак степен директних страних инвестиција, које су, према подацима Централне банке БиХ, за девет мјесеци прошле године износиле 458 милиона долара.

- Америчке инвестиције у БиХ су слабе због малог обима тржишта, релативно малих нивоа примања, удаљености од САД, пословне климе испуњене изазовима и недостатка прилика за инвестиције - наводи се у извјештају.

Најбоље пословне прилике извозника из САД у БиХ су стварање енергије, телекомуникације, информативно-технолошка опрема, инжињеринг и грађевинске услуге, медицинска опрема и сиров материјал, те хемикалије за хемијску обраду, додаје се у извјештају.

У извјештају се наводи да се инвеститори у БиХ суочавају са корупцијом, компликованим правним и регулаторним оквирима и владиним структурама, нетранспарентним пословним процедурама, недовољном заштитом права на имовину, те слабим правосудним системом.

Прошле године САД су у БиХ извезле робу у вриједности од 380,5 милиона долара, што је повећање од 13 одсто у односу на 2017. годину, подаци су Агенције за статистику БиХ.