latinica  ћирилица
13/07/2019 |  14:13 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Герел: Фестивал "Кустендорф класик" сјајна ствар

Један од најбољих свјетских баритона Василије Герел оцијенио је сјајним овогодишњи фестивал "Кустондорф класик" који је одржан на Мећавнику.
Василиј Герел (фото:rs.sputniknews.com) -
Василиј Герел (фото:rs.sputniknews.com)

- Концерти се одржавају и на отвореном, али и у затвореним просторима у зависности од времена. То што се дешава овдје, то што је овдје направио тако велики и истакнути умјетник Емир Кустурица заиста је сјајна ствар, као и то што овдје долазе млади људи - рекао је Герел за Спутњик.

Он се захвалио Русији и компанији "Гаспром њефт" који годинама подржавају фестивал.

- Они пуно тога раде у области културе и у области спорта у Русији за младе људе. Захваљујемо на том добром и лијепом приступу - рекао је Герелов.

Он је поручио да су Срби и Руси браћа, односно један народ, па се у Дрвенграду осјећа као код куће.

- Ово је заиста права кућа - видио сам иконе које и ми имамо. Ја сам православац и овдје се заиста јако добро осјећам - рекао је Герел.

Фестивал, који је до ове године носио назив "Бољшој", заједнички је пројекат режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт" и пружа прилику младим извођачима да се представе, упознају са реномираним умјетницима и подјеле искуства са вршњацима из других земаља.

Седми фестивал класичне музике "Кустендорф класик", који је јуче затворен, окупио је младе умјетнике из Србије, Републике Српске, Русије, Бјелорусије, Њемачке и Кине. У оквиру фестивала, одржане су и мастер радионице за младе таленте.