latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:24 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Економисти упозоравају: БиХ пред рецесијом!

Не буду ли што прије формирани Савјет министара и Влада Федерације Босне и Херцеговине грађани БиХ ускоро ће се суочити с рецесијом, упозоравају економски сртучњаци. У првом тромјесечју ове године БДП БиХ повећан је за 2,2 одсто, што је најмањи раст од 2015. године. Предсједник Владе Српске Радован Вишковић тврди да се изостанак формирања заједничких органа власти одражава и на економску позицију Републике Српске.

Прошло је 279 дана одопштих избора када су грађани Босне и Херцеговине бирали ко ће их водити у наредне четири године. Иако је и тада било оних који су тврдили да ће се од тог 7. октобра БиХ наћи пред кризом, мало ко је слутио да ће она добити овај облик. Од политичке, све више прераста у економску, па је пред грађанима још једна рецесија. На то упозоравају економски стручњаци на основу посљедњих података Агенције за статистику БиХ. Доступни подаци за увоз и извоз лошији су него икад и мањи су за готово 230 милиона марака.

- Рецесија се мјери кад је у два тромјесечја заредом забиљежено смањивање бруто домаћег производа. Ми смо, практично, већ на вратима рецесије. Ако што прије не формирамо Владу Федерације БиХ и Савјет министара, онда ћемо сигурно ући у рецесиони период - тврди економски аналитичар Жељко Шаин.

Шаин тврди да је за рјешење проблема кључно наредних 15 дана. Уз њега и остали економисти очекују поскупљење кредита и раст каматних стопа, због чега ће испаштати и привреда, јер се највише финансира из средстава комерцијалних банака. Анализе економиста из Бањалуке благо су другачије, јер кажу, буџетима управљају ентитети.

- Ова рецесија која се дешава није у суштини највише везана за БиХ. Чини ми се да се она дешава на тржишту ЕУ и самим тим купци из ЕУ имају мање потребе за нашом робом. То је једним дијелом разлог мањег извоза, а онда се на то додају и ови наши унутрашњи проблеми - каже Предраг Дудуковић, економски аналитичар.

Да се изостанак формирања власти на заједничком ниову одражава и на економску позицију Републике Српске сагласан је и предсједник Владе Радован Вишковић. Ипак, каже, пред Српском због тога није колапс, али би био срећан да се и Савјет министара и федерална влада формирају већ данас како би могли разговарати о значајним пројектима за све грађане у оба ентитета у БиХ.

- Овдје трпе грађани БиХ у оба ентитета - додаје Вишковић.

Предсједник Владе одбацио је тврдње појединих медија из ФБиХ по којима Република Српска "вапи" за новцем од Електропреноса. Истиче да му је једини интерес у овој причи повећање поузданости снабдијевања електричном енергијом и нове инвестиције које трпе због тога што представници Хрвата и Бошњака не могу да се договоре о новом директору овог предузећа.