latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:27 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Још нема ефеката од Закона о измирењу новчаних обавеза

Дисциплиновати неодговорне дужнике, побољшати ликвидност и конкурентност домаћих привредника. Ово је циљ Закона о измирењу новчаних обавеза. Више од годину од његовог усвајања, привредници и послодавци кажу да нису још видјели праве ефекте. У министарству финансија сматрају да их је рано очекивати. Предвиђене казне за неодговорне су од 1.000 до 15.000 марака. Да ли има кажњених?

У Бањалучком предузећу "Колорит", које производи боје и лакове, дуговања појединих пословних партнера некада отежавају њихово пословање. Кажу, ако једно предузеће дугује њима, они угрожавају пословање друге фирме, којој су дужни и тако се ствара ланац дужника.

- То тренутно представља огроман проблем за многа предузећа, чак и она која у суштини добро послују, али имају проблем јер не могу наплатити своја потраживања - истиче Предраг Дудуковић директор предузећа "Колорит".

Ово би требало да уреди закон о роковима измирења новчаних обавеза, који је усвојен у мају прошле године. Међутим, послодавци су мишљења да је то још мртво слово на папиру.

- Ми немамо информација да је било неких позитивних ефеката и питање је да ли је закон заживио јер нисам чуо да је неко кажњен или му је рачун блокиран јер није поштовао тај закон - истакао је Саша Тривић из Уније послодаваца Српске.

Економиста Миленко Крајишник истиче да је Закон о измирењу новчаних обавеза донио једино више ограничења у слободи уговарања између привредних субјеката, и с те стране отежао пословање, а мање да је донио резултате у смислу смањења неизмирених обавеза.

Да ли је неко санкционисан због пробијања рокова измирења обавеза? Одговор на ово питање би вјероватно био права мјера провођења овог закона. Међутим, још нико није кажњен. У Министарству финансија сматрају да је нешто више од годину, колико је у примјени, тешко очекивати велике резултате, али их тврде има.

- Примјећујемо да и привреда уредније измирује своје обавезе према држави - каже Зора Видовић министарка финансија.

Контролу примјене закона обављају инспектори Пореске управе и буџетска инспекција. Економисти сматрају да је то компликовано.

- У питању је велики број субјеката и инспектори Пореске управе који их контролишу би заиста имали веома много посла - каже Крајишник. Министарка Видовић додаје да ће у наредном периоду бити обављена инспекција која ће се бавити контролом финасијског пословања и која ће, додаје, имати прве ефекте.

Закон прописује рок од 30 дана за измирење новчаних обавеза према пословном партнеру или 60 ако се уговором дефинише било да је ријеч о приватном или јавном сектору. Пробијање ових рокова је могуће,али само уз одређене банкарске гаранције. Ако ништа, сагласни су многи, примјена овог закона може да да јаснију слику о одређеном предузећу како би се могло реаговати прије него направи милионске дугове.