latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:44 ⇒ 14/07/2019 | 21:05 | Аутор: РТРС

Произвођачи из Српске траже мјере заштите због увоза меса из Јужне Америке

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској упозорили су надлежне институције на свим нивоима, да припреме мјере заштите домаће производње након недавно потписаног споразума о слободној трговини Европске уније и групе најразвијених земаља Јужне Америке. Овим споразумом предвиђено је, између осталог, укидање царина, на којем би земље потписнице уштедјеле четири милијарде евра годишње.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача Републике Српске истичу да БиХ има потписан Споразум о слободној трговини са ЕУ, тако да би недавно потписан споразум о слободној трговини са блоком земаља Јужне Америке - Аргентине, Бразила, Парагваја и Уругваја, имао негативан утицај на домаћу пољопривредну произвиодњу.

- Ми у Савезу мислимо да би месо, житарице и остали пољопривредни производи, који би требало да буду извезени из ЕУ код нас, били сумњивог квалитета, јер пробирљиво европско тржиште не би сигурно прихватило нешто што није квалитетно. Нама би остале мрвице које би угрожавале домаћу производњу - истиче Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске.

Домаћи сточари тврде да ни у садашњим условима не могу конкурисати цијеном производње меса и млијека, првенствено због разлике у државним субвенцијама, иако имају европски квалитет.

- Ако ми пољопривредни произвођачи морамо да испуњавамо европске стандарде као што то примјењују произвођачи евроспких држава, логично би било да имамо и подстицаје, односно да имамао иза леђа државу као што је случај у ЕУ - каже остоја Николић, сточар из Семберије.

У Министартсву пољопривреде Српске сматрају да се сви надлежни морају укључити у заштиту домаће производње. Многи механизми заштите постоје, али се не користе.

- Ми морамо да покажемо више одлучности на нивоу државе БиХ и свим другим нивоима када је потребно заштитити домаћег произвођача и нашу производњу. Ми морамо да гледамао прво њега, а онда реакције Европске Уније или неких чланица ЦЕФТА - истиче ресорни министар Борис Пашалић.

 Потрошачи прво гледају цијену, па онда квалитет, а тек онда да ли је ријеч о домаћем или увозном производу. Сирово месо у трговинама најчешће нема декларацију о поријеклу, искуство је о којем говоре у Удружењу потрошача "Звоно".

- Да би се купци могли орјентисати, потребно да на витринима буде истакнуто да ли је из увоза или је домаћа производња - истиче предсједник овог удружења Јован Василић.

Ипак, споразум ЕУ и МЕРКОСУР-а биће примјенљив тек ако га ратификују све чланице ЕУ, првенствено Француска и Њемачка, као земље са најјачом пољопривредном производњом. Француски фармери већ су показали отпор према споразуму, што даје наду пољопривредницима у БиХ да, бар на неко вријеме, могу бити мирни.