latinica  ћирилица
13/07/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

У Новом Саду основано Удружење дијаспоре "Корени"

У Новом Саду данас је одржана Оснивачка скупштина Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије "Корени", за чијег је предсједника изабран Стојан Стевановић из Лопара у Републици Српској, који живи и ради у Швајцарској.
Нови Сад: Основано удружење дијаспоре "Корени" - Фото: СРНА
Нови Сад: Основано удружење дијаспоре "Корени"Фото: СРНА

Стевановић је рекао Срни да је циљ оснивања удружења подизање повјерења и одговорности дијаспоре и Срба у региону према матичној држави Србији.

- Мисија удружења биће и развијање повјерења међународне заједнице према Србији и Србима у свијету, успостављање и унапређење међусобне сарадње у области привреде, културе, образовања, науке и спорта у циљу јачања националних интереса - најавио је Стевановић.

Предсједник Организационог одбора удружења у Србији Милан Гутић рекао је да њихов рад треба да допринесе развоју Србије и свих српских земаља и најавио оснивање одбора у Бањалуци и Подгорици.

Оснивачкој скупштини удружења присуствовао је и начелник општине Лопаре Радо Савић, који је учесницима пренио добра искуства деветогодишње сарадње ове локалне заједнице са бројном дијаспором у Швајцарској, те истакао да је у општинској управи формиран Одсјек за сарадњу са дијаспором.

- Уз помоћ дијаспоре у завичају су до сада отворене четири мање фабрике, позориште, базени, а највећи успјех је што су Срби из дијаспоре инвестирали у родни крај капитал и знање стечено у иностранству - рекао је Савић.

Званичник Представништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић оцијенио је да су Србија и дијапсора велика подршка Републици Српској.

Оснивачкој скупштини, која је одржана у "Мастер центру" Новосадског сајма, присуствовали су и државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Стевановић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Међу учесницима су били и књижевник Перо Зубац, предсједник Удружења српских привредника у Аустрији Нешко Честић, као и представници дијаспоре Срба у Румунији, Мађарској, Њемачкој и Швајцарској.