latinica  ћирилица
13/07/2019 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Освештана црква у Бару, одликован Бањалучанин (ФОТО)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије освештао је новосаграђену цркву Светих апостола Петра и Павла у комплексу манастиру Рибњак код Бара и одликовао Бањалучанина Душка Травара златинком са ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за помоћ при градњи овог храма.
Освештана црква  Светих апостола Петра и Павла у Бару - Фото: СРНА
Освештана црква Светих апостола Петра и Павла у БаруФото: СРНА

Архитекта из Бара Душан Станојевић, који је пројектовао храм Светих апостола Петра и Павла, одликован је орденом Светог деспота Стефана Лазаревића. Орден му је додијелио Свети архијерејски синод Српске православне цркве.

Митрополит Амфилохије је истакао да је освештање храма у оквиру обиљежавања 800 година од самосталности Пећке патријаршије.

Говорећи о Цркви Христовој и о онима који су за њу пострадали, митрополит је подсјетио на митрополита Јоаникија и 120 црногорских свештеника који су од комуниста страдали на крају Другог свјетског рата, те на напуштене храмове широм Црне Горе.

- Дао је Бог да се од деведесетих година обнављају свети храмови – више од седам стотина је обновљено. Још чекамо да обновимо онај од безбожника срушени храм на Ловћену, од оних који сада стварају некакве своје `цркве`- рекао је митрополит Амфилохије.

Освештана црква Светих апостола Петра и Павла у Бару (Фото:Митрополија црногорско приморска)