latinica  ћирилица
14/07/2019 |  09:48 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Дорохин: Прича о Сребреници исфингирана

Депутат руске Думе Павел Дорохин изјавио је да у Сребреници није било никаквог геноцида муслиманског становништва и да је прича о томе исфингирана да би се Америка умијешала у конфликт у БиХ.
Павел Дорохин (Фото: mojenovosti.com) -
Павел Дорохин (Фото: mojenovosti.com)

- Било је важно, а то је речено и тадашњем предсједнику БиХ Алији Изетбеговићу да је потребно масовно убиство да би се Америка умијешила у конфликт. То је био разлог да се исфингира прича о Сребреници - рекао је Дорохин за Вечерње новости.

Он каже да никаквог геноцида муслиманског становништва није било и да нема ниједног доказа да је 7.000 људи убијено на једном мјесту.

- Не постоје сателитске фотографије, али медији су то другачије приказали - рекао је Дорохин, који је предсједник Комитета Русије за заштиту генерала Ратка Младића.

Он наводи да су Ројтерс, Си-Ен-Ен и Би-Би-Си, који имају заједнички центар из ког се управља, добили информацију и објавили је без провјере, па су ту информацију буквално прослиједили другима, који су је, такође, без истраживања пренијели.

Дорохин каже да се у кадровима које је Си-Ен-Ен показивао јасно види да је неко други пуцао, као и да је начин на који Запад хоће да представи српску војску потпуно нетачан.

Он је навео да му је генерал Младић рекао да је суштина уласка српске војске у Сребреницу била да блокира територију гдје су се одмарали муслимански војници, а потом се враћали у борбена дејства.

- Младић ми је испричао да је разоружао муслиманске војнике и пустио их да иду. Онда је почело бомбардовање. Било је јасно да је около пуно нагазних мина. Ко је бомбардовао и ко је поставио те мине тешко је рећи у овом тренутку, али сигурно је да војска Ратка Младића није - рекао је Дорохин.

Он је подсјетио да су Бошњаци правили гробље које је требало да послужи као привид геноцида, те да су довозили лешеве из свих крајева БиХ и успјели да поставе неколико стотина, а не 7.000 као што говоре.

Дорохин каже да су снаге НАТО-а, односно холандски војници, све видјели и могу посвједочити да је било борби, али не тако страшних.

Он указује да се највећи злочин 20. вијека није догодио у Сребреници, као што је то рекао амбасадор Њемачке у Београду Томас Шиб, већ у њемачким концентрационим логорима, а њемачки фашизам је највеће зло прошлог вијека.

На констатацију да је 2008. године донесена одлука којем се обавезују чланице Уније да у своје законодавство уграде криминалозовање порицања геноцида и ратних злочина у Сребреници, Дорохин је рекао да први пут чује за ту одлуку којом се, како је рекао, унапријед одређује ко је крив, а ко је невин.

- Када погледамо колико је Срба осуђено у Хашком трибуналу, а колико Бошњака и Хрвата, све нам је јасно. Геноцида у Сребреници свакако није било. Свака страна је штитила своје интересе. Био је рат - рекао је Дорохин.

Говорећи о здравственом стању генерала Младића, Дорохин је рекао да лоши услови у затвору утичу на његово здравље.

Он је указао да је за српски народ на Косову и Метохији јако важан став предсједника Русије Владимира Путина и дс као руски депутат подржава да је Космет неодвојив дио Србије.