latinica  ћирилица
14/07/2019 |  11:29 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Пројекат "зелене трансверзале" није заборављен

Пројекат "зелене трансверзале", настао 80-их година 20. вијека, који би подразумијевао да се створи непрекинут појас насељен муслиманским становништвом од Цазина до Истанбула, још није заборављен, а могао би угрозити готово све балканске земље и пореметити безбједност региона, упозоравају експерти за питања безбједности.
Зелена трансверзала - Фото: Screenshot
Зелена трансверзалаФото: Screenshot

Милан Мијалковски, стручњак за безбједност, за београдску Политику појашњава да овај исламистички пројекат предвиђа да се у првој фази поврати све оно што је било исламско, односно докле је владала Турска у БиХ.

Он је оцијенио да је за реализацију "зелене трансверзале" пресудан спољни утицај, прије свега из правца САД и Велике Британије и додао да исламисти на Балкану никада не би имали такав захват без подршке англосаксонских снага.

- Парадокс је то што управо највеће западнохришћанске државе директно подржавају исламистичке тенденције на Балкану - рекао је Мијалковски.

Он сматра да су Албанци само дио приче о "зеленој трансферзали" и додаје да је код исламиста нагласак на вјери, а не на нацији, па је овдје у првом плану нека врста исламистичког калифата који би био пријетња цијелом свијету.

- Безбједносне службе контролишу те исламисте, али организованост терориста на Балкану и искуство које су стекли овдје, а посебно у `Исламској држави` представља пријетњу. У случају да неко од вођа донесе одлуку врло брзо могу да изведу терористички напад - упозорио је Мијалковски.

Историчар Немања Старовић каже да је, за разлику од своје прве итерације, када је албанска национална идентитетска компонента била тек пратећи елемент шире османске стратегије, а неријетко чак и њој супростављена, у новом појавном облику "Велика Албанија" постала носећи стуб концепта "зелена трансверзала".

- Најбољи доказ за то је можда дјеловање Сулејмана Угљанина који је у посљедњих неколико година здушно прихватио великоалбанске идеје. Како Рашка област или Санџак спаја етничке просторе Албанаца и Бошњака уједно потенцијално раздвајајући Србију од Црне Горе, њен значај је апсолутно виталан за све који сањају `зелену трансверзалу` - закључио је он.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да су клинови на путу реализације идеје "зелене трансверзале" сјевер Косова и Метохије, који је православан, али и Република Српска са својим границама и великим процентом српског становништва који живи на тој линији.

Галијашевић је указао да се на простору БиХ у рату показао невиђен примјер сарадње три сукобљене исламске империје - Ирана, Саудијске Арабије и Турске, па тако ни данас не постоји видљив политички сукоб око БиХ између те три државе.

"Све три империје би вољеле да БиХ исламским коридором изађе на море и да они преко њега остварују утицај, ма која од њих доминирала", рекао је Галијашевић.

Научни савјетник у Институту за политичке студије у Београду Радослав Гаћиновић оцијенио је да се Србија и српски народ посебно суочавају са притисцима оних који подржавају пројекат "зелена трансверзала", будући да Сјеверна Македонија није "никакав тврд орах" на правцу од Цазина и сјеверозападне БиХ до Истанбула.

- Са аспекта безбједности опасан је повратак Турске на Балкан. Свједоци смо кроз историју да никада двије земље нису помогле Србији - Турска и Велика Британија - рекао је Гаћиновић и подсјетио да је Лондон пред Савјет безбједности УН изнио приједлог резолуције у којој се тврди да је у Сребреници почињен геноцид.